U Srebrenici najavljena investicija od 25 miliona eura

BUSINESS KLUB

Direktor privrednog društva “Dacit” u Srebrenici Petar Kovačević rekao je da su pripreme za početak eksploataciju kamena dacita u završnoj fazi.

On kaže da je otvaranje ovog preduzeća prolongirano zbog njegovog zdravstvenog stanja i drugih administrativnih poslova za koje je potrebno vrijeme da se okončaju.

– Istina je da su pripreme usporile moje zdravstveno stanja, ali je sigurno da će radovi početi. Očekujemo još da dobijemo dozvolu za izvođenje radova i izlazak komisije na lice mjesta nakon čega počinjemo sa radom, što bi trebalo da bude uskoro – rekao je Kovačević, prenosi esrebrenica.

On kaže da je razgovarao sa načelnikom opštine Srebrenica o tome i upoznao ga sa dosadašnjim pripremnim radovima.Ovom privrednom društvu Vlada Republike Srpske je u februaru 2021. godine dodijelila koncesiju, a na Dan opštine Srebrenica najavljen je početak rada ove firme čim vremenski uslovi dozvole.

Koncesija je dodijeljena na period od 25 godina, a ukupna vrijednost investicije za realizaciju ovog projekta iznosi 313.000 KM.

Prilikom potpisivanja koncesije u aprilu iste godine koncesionar se obavezao, u skladu sa ugovorom, nakon puštanja kamenoloma u komercijalni rad, u budžet Republike Srpske uplaćivati koncesionu naknadu u iznosu od 5 odsto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, od čega će 90 odsto sredstava biti usmjereno u budžet opštine Srebrenica, saopšteno je tada iz Ministartva energetike i rudarstva RS.

Takođe, ranije je rečeno da se nakon početka rada kamenoloma planira obezbijediti investiciju od oko 25 miliona eura za izgradnju fabrike kamene vune od dacita, koja se u Evropi koristi kao izolacioni materijal i zamjenjuje stiropor, koji se, kako je rekao, uskoro povlači iz upotrebe.

Kovačević je istakao da će ta firma proizvoditi oko 50.000 tona kamene vune i zapošljavati od 150 do 200 radnika, dok je u startu planirano zapošljavanje 25 ljudi.