DRAŽEN VRHOVAC: IRBRS nastavlja da radi na jačanju Republike Srpske

BUSINESS KLUB

Kreditni plasmani IRBRS čine oko 15 odsto ukupnih kredita bankarskog sektora RS odobrenih privredi, dok u slučaju stambenih kredita, taj procenat iznosi gotovo 35 odsto. U 2023. godini za potrebe socijalnog zbrinjavanja socijalnih grupa od posebnog interesa i značaja za RS plasirano je 56 miliona KM stambenih kredita čime je omogućeno da preko 500 korisnika i članova njihovih porodica riješi stambeno pitanje po najpovoljnijim uslovima na tržištu

Iza Investiciono-razvojne banke Republike Srpske je još jedna izuzetno uspješna poslovna godina. U 2023. godini ukupno je plasirano 143,8 miliona KM od kojih je 128,6 miliona KM odobreno na kreditnoj osnovi te 15,2 miliona KM putem plasmana u HoV. Plan kreditnih plasmana u potpunosti je ostvaren, dok su u poređenju sa rezultatima iz 2022, odobreni krediti domaćoj privredi i stanovništvu porasli za 20 odsto. Na kraju, očekuju se izuzetni finansijski rezultati koji će omogućiti dalje jačanje kapitalne osnove fondova kojim Banka upravlja.

S obzirom na pozitivne ostvarene rezultate o kojima svjedoče navedene činjenice, 2023. godina za IRBRS će ostati zapamćena po veoma uspješno organizovanom prvom „Invest Forumu“ gdje su se, u saradnji sa Vladom Republike Srpske, na jednom mjestu okupili privrednici i potencijalni investitori iz čak 22 strane zemlje. U prepunom Banskom dvoru u Banjaluci bilo je više od 300 učesnika od kojih su pored domaćih bili i učesnici iz: Italije, Japana, Kine, Turske, Švajcarske, Srbije, Austrije, Mađarske, Ruske Federacije, UAE, Hrvatske, Grčke, Holandije, Poljske, Slovenije, Azerbejdžana, Češke, Njemačke, Velike Britanije, Bjelorusije, Belgije i Bugarske.

V.d direktora Investiciono-razvojne banke Dražen Vrhovac rekao je da je ovo rezultat dvogodišnjeg intenzivnog rada na kontaktima koje održavaju sa svima koji intenzivno prate Republiku Srpsku i kojima je naša zemlja zaista interesantna za ulaganje upravo zbog pogodnosti koje možemo ponuditi.

– Neke od njih su stimulativna poreska politika. Stopa poreza na dobit je 10 odsto, stopa poreza na dohodak osam, stopa poreza na dividendu je nula, stopa PDV 17 odsto. Zatim, neoporezivi dio ličnog dohotka je 511 eura, ukupna stopa doprinosa na bruto platu iznosi 31 odsto. Na samoj smo granici sa Evropskom unijom. Dodatni plus je status kandidata za članstvo. Na saobraćajnom smo čvorištu sa razvijenom infrastrukturom. Važno je naglasiti da je Vlada stavila u isti rang domaće i strane privrednike koji, zahvaljujući tome, uživaju povoljan tretman i jednaka prava i obaveze kao domaći ulagači. Pojednostavljena je i registracija preduzeća, a investitorima se nudi podrška u vidu subvencija i podsticaja. Sve ovo je samo dio olakšica i podrške koje su privlačne investitorima, a koje nam omogućavaju ulazak na sva vrata kako u Evropi tako i u svijetu – objašnjava Vrhovac.

Protekle godine IRBRS je organizovao i treću Investicionu konferenciju pod sloganom „Naša vizija, jaka Srpska“ koja je okupila eminentne ličnosti i veliki broj gostiju.

– U toku dvodnevne konferencije održano je pet panela na čije su teme učesnici kroz razgovor dali veoma konkretne zaključke, a koje smo već uputili Vladi Republike Srpske na razmatranje, nakon čega se nadamo da će se na taj način poslovanje Investiciono-razvojne banke podići na još veći nivo – dodao je Vrhovac.

Nakon velikog uspjeha i odjeka kako kod nas tako i u zemljama čiji su predstavnici prisustvovali Forumu javila se potreba da se organizuju investicioni forumi u zemljama u kojima su institucije i privrednici iskazali interesovanje za ulaganje u Republici Srpskoj.

– Zamisao je da se u 2024. godini, zajedno sa Vladom Republike Srpske organizuju sastanci sa privrednicima u inostranstvu kojima će tom prilikom biti predstavljeni konkretni projekti za ulaganje, koji su bili predstavljeni na Forumu, ali i novi projekti koji su jednako interesantni ulagačima. U planu je da se posjete zemlje u kojima Republika Srpska ima svoja Predstavništva i ambasadore u ambasadama BiH – zaključio je Vrhovac.