Počeo Jahorina ekonomski forum

BUSINESS KLUB

BiH treba da pristupi Otvorenom Balkanu i osloboditi se svih stega u pogledu dozvola za poslovne aktivnosti. Međutim, debatu o tome danas je nemoguće voditi u Sarajevu gdje treba da bude donijeta i konačna odluka o tome.

Poručeno je ovo danas na otvaranju šestog Jahorina ekonomskog foruma (JEF) koji je okupio na stotine učesnika i preko sto panelista iz 15 zemalja koji će danas i sutra razgovarati na temu Regionalne integracije BiH – Berlinski proces i/ili Otvoreni Balkan. 

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je da ako se već o Otvorenom Balkanu ne razgovara u Sarajevu, to treba raditi u Republici Srpskoj i događajima poput JEF-a. 

– Balkan je dugo bio zatvoren i potrebno ga je otvoriti. Ono što vidimo u zemljama koje su dio Otvorenog Balkana je da bi od toga i BiH trebalo da ima koristi.Poslovna zajednica i u FBiH i u Srpskoj smatra da treba da budemo dio toga. Međutim, imamo razne demagoške pristupe koji govore o tome zašto BiH ne treba da pristupi Otvorenom Balkanu. Tvrde da su tu neke skrivene namjere, da je iza svega nešto što zovu „srpski svijet“. A onda vidite da je to skup multietničkog karaktera. Dakle, imamo podvalu kojoj je cilj zaustavljanje te inicijative – rekao je Dodik u uvodnom obraćanju. 

On je podsjetio da su, dok je bio član Predsjedništva BiH, njegove kolege Željko Komšić i Šefik Džaferović odbijali tu priču jer je iza svega navodno ideja o „srpskom svijetu“ .

Na pitanje šta je „srpski svijet“ odgovarali su da su to tenkovi, puške..

– Ja priču o „srpskom svijetu“ vidim kao priču o otvorenost, a ne obrnuto. Otvoreni Balkan zasad daje puno benefita. Istovremeno, ne vjerujem da će se EU brzo stabilizovati. Ogromni resursi EU odlaze na finansiranje Ukrajine. Slažem se da je potrebno otvarati regionalne inicijative, snalaziti se, a put ka EU je uvijek put ustupaka i reformi. Rat u Ukrajini je pokazao da Evropa nema resurse. Ne želim da razmišljam o crnom scenariju, ali tamo nema više te robusne politike kao u vrijeme Angele Merkel – rekao je Dodik. 

Kada je riječ o uslovima koje BiH postavlja pred EU, Doidk je rekao da te uslove danas ne bi moglo da ispuni čak 18 članica same EU.  – Ja to čitam na način da oni nas neće, oni nas zezaju, podvaljuju neke stvari – rekao je Dodik. 

Đorđe Radulović, savjetnik premijera Crne Gore za spoljnu politiku i bivši šef diplomatije te zemlje rekao je da Otvoreni Balkan otvara polemike čak i u EU.  – U Crnoj Gori imate jedan dio građana koji apriori kritikuje Otvoreni Balkan i smatra da je pozadina svega stvaranje velike Srbije, velike Albanije ili nešto slično.

Tu dominira neka vrsta straha od susjednih država. Imate i one koji apriori podržavaju Otvoreni Balkan i tu vrstu bliskosti. Mislim da su oba pristupa pogrešna jer imaju nacionalnu prizmu. Glavno je pitanje da li je Otvoreni Balkan u skladu sa propisima EU – rekao je Radulović.

  Predsjednik Organizacionog odbora JEF-a Goran Račić rekao je da se BiH suočava sa velikim rizicima, ali i da ima potrebu da postane dio integrisanog tržišta na kojem živi 18 miliona ljudi. 

On je izrazio nadu da će na forumu biti otvorena brojna pitanja i utvrđeni odgovori od velike važnosti za poslovnu zajednicu. 

– Ne bi smjeli dozvoliti da ostanemo izolovani – zaključio je Račić.