Tri kineske firme se bore za najveću hidroelektranu na Drini

BUSINESS KLUB

Hidroelektranu „Buk Bijela“ gradit će jedna od tri kineske firme koje su trenutno same u trci za ovaj projekat vrijedan 250 miliona eura. Ovo će biti treći kapitalni energetski objekat koji je Republika Srpska povjerila kineskim kompanijama.

HE „Buk Bijela“ je zajednički poduhvat „Elektroprivrede Republike Srpske“ i „Elektroprivrede Srbije“ i dio je projekta hidroenergetski sistem Gornja Drina koji osim ove predviđa gradnju još dvije hidroelektrane.

Kompletan projekat će biti finansiran u omjeru 51 posto “Elektroprivreda Srbije”, 49 posto “Elektroprivreda Republike Srpske”, koliki je i udio suvlasništva u zajedničkoj firmi „HES Gornja Drina”.

S obzirom na to da je Srbija većinski vlasnik zajedničkog preduzeća, nije bilo obaveze raspisivanja tendera, zbog čega je rukovodstvo „HES Gornja Drina“ direktno pregovaralo sa potencijalnim izvođačima, piše Capital.

U opciji je bilo desetak firmi od kojih su na kraju konkretne ponude dostavile samo tri kineske kompanije.

Najnižu ponudu vrijednu 248 miliona eura dostavio je „Dongfang Electric Corporation“.

Ponuda kompanije „Power China“ teška je 263 miliona eura, dok je ponuda kompanije „Energy China“ za milion skuplja i iznosi 264 miliona eura.

Osim izgradnje, firma koja bude izabrana za izvođača treba da obezbijedi i finasiranje, odnosno planirana je izgradnja po sistemu „ključ u ruke“, tako da će se pri odabiru najpovoljnije ponude gledati i uslovi finansiranja.

Garanciju za vraćanje kredita dat će i Vlada RS i Vlada Srbije, a naknadno će biti odlučeno ko će za koliki iznos da garantuje.

Da su ove kompanije u trci za gradnju „Buk Bijele“ za Capital je potvrdio i pomoćnik ministra energetike i rudarstva RS Milan Baštinac koji je ujedno i predsjednik Upravnog odbora preduzeća „HES Gornja Drina“.

Baštinac kaže da je u toku evaluacija dostavljenih ponuda koja bi trebalo da bude gotova do 1. septembra.

– Kada je u pitanju sam projekat izgradnje HE „Buk Bijela“ u toku su pripremni radovi koji bi trebali da budu gotovi do kraja septembra, kada bi lokacija bila spremna za generalne radove – kaže Baštinac.

Sama gradnja hidroelektrane, međutim, sigurno neće početi do polovine iduće godine s obzirom na to da nakon izbora najpovoljnijeg ponuđača tek kreću pregovori sa njima o konkretnim ugovornim odredbama.