ECB: Potrošači u eurozoni očekuju rast inflacije

Banke

Istraživanje očekivanja potrošača u zemljama eurozone u martu pokazalo je da veliki broj anketiranih vjeruje da će inflacija porasti, objavila je danas Evropska centralna banka (ECB).

Potrošači očekuju da će inflacija u narednih godinu dana porasti za 5,0 posto, što predstavlja porast u odnosu na februar, kada je ova brojka bila na nivou od 4,6 posto.

Anktetirani vjeruju da će inflacija u naredne tri godine biti 2,9 posto, a u februaru su izrazili manji pesimizam, rekavši da očekuju inflaciju od 2,4 posto.

Nesigurnost povodom rasta stope inflacije u narednih godinu dana je najveća od aprila 2020. godine, kada je započela ova mjesečna anketa.

Ispitanici očekuju da će njihovi prihodi u narednih 12 mjeseci porasti u prosjeku za 1,3 posto, ali da će njihovi rashodi u istom periodu porasti za 4,1 posto.

Anketirani su veći pesimisti u odnosu na februar i povodom perspektiva ekonomskog rasta i razvoja nezaposlenosti u narednih godinu dana.

Ovo mjesečno onlajn istraživanje je rađeno na uzorku od oko 14.000 odraslih građana  iz šest zemalja evrozone- Belgije, Njemačke, Španije, Francuske, Italije i Holandije, navodi se na sajtu ECB.