Slovenci brane Gorenjsku banku od Miodraga Kostića

Bitka za prevlast nad Gorenjskom bankom ulazi u završnu fazu, piše slovenačka štampa, a srpskom preduzetniku Miodragu Kostiću suprotstaviće se širok front domaćih ulagača predvođenih tamošnjom telekomunikacionom kompanijom

Kako navodi dnevnik Delo pozivajući se na nezvanične izvore, rok za slanje obvezujućih ponuda za kupovinu 55 posto udjela u Gorenjskoj banci ističe krajem mjeseca.

Prema saznanjima tog lista, u igri za kupovinu tog udjela su AIK banka u Kostićevu vlasništvu, zatim kompanija Kolektor, pa Telekom Slovenije te američki investicioni fond Apollo koji je već ranije ušao u vlasništvo NKBM banke, druge po veličini u Sloveniji.

AIK banka ušla je u vlasničku strukturu Gorenjske banke u januaru prošle godine dokapitalizacijom vrijednom 12,3 miliona eura, a koju je zahtijevala Banka Slovenije. Time je srpska banka postala i drugi najveći dioničar s gotovo 14 posto dionica. Najveći dioničar i dalje je Sava kojoj je centralna banka u jesen 2015. oduzela glasačka prava i naložila prodaju udjela. Kako se to nije dogodilo, u martu je Sava ostala i bez upravljačkih prava. AIK banka za to je vrijeme jačala svoj udio kupujući dionice od Aerodroma Ljubljana, Erste banke te Sparkasse i došla na 20 posto.

U februaru je AIK dobio odobrenje regulatora za povećanje udjela u Gorenjskoj banci iznad 50 posto. Oko Telekoma Slovenije navodno se okuplja konzorcijum domaćih preduzeća. Kako bi kupac tog paketa morao objaviti preuzimanje svih ostalih dionica, teret takve transakcije bio bi lakši ako bi se rasporedio na nekoliko kompanija u konzorcijumu. Što se tiče Apolla, taj je fond obavio dubinsko snimanje poslovanja Gorenjske banke, ali još nije zvanično poznato hoće li poslati ponudu.