VINCI Airports pokazao interesovanje za Aerodrom Banja Luka

COMPANY

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima kompanije “Vansi” (VINCI Airports) na čelu sa direktorom za SAD, Sjevernu i Istočnu Evropu i Jugoistočnu Aziju, Emanuelom Menantom.

Na sastanku je razgovarano o mogućoj saradnji kroz javno-privatno partnerstvo Vlade Republike Srpske i kompanije “Vansi”, a po pitanju koncesionog ugovora za razvoj aerodroma u Banjaluci.

Takođe, kompanija “Vansi” ima potpisane koncesione ugovore sa Vladom Republike Srbije, koji se odnosi na razvoj, investiranje i uređenje aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu nad kojim ima koncesiju u trajanju od 25 godina. Prema ovom modelu kompanija “Vansi” se obavezala na investiciju od 700 miliona eura u ovaj aerodrom, od kojih je 300 miliona već realizovano.

Pored koncesija koje se odnose na aerodrome, kompanija “Vansi” se bavi građevinarstvom, transportom, kao vazdušnim, željeznikim i drumskom saobraćajem, i jedna je od najvećih evropskih komopanija.

Kroz koncesionu oblast svog razvoja kompanija “Vansi” vrši ulaganja u aerodrome, koja podrazumijeva razvoj svih pratećih aerodromskih sadržaja. Predstavnici ove kompanije izrazili su spremnost za saradnju sa Vladom Republike Srpske, i aerodrom Banjaluka.

Direktor Emanuel Menanto predstavio je način na koji “Vansi” ulaže u aerodrome Republike Srbije i druge nad kojima ima koncesiju, kao i način poslovanja kompanije. Takođe, kompanija “Vansi” razvija, finansira, gradi i upravlja sa 53 aerodroma u 12 zemalja Evrope, Azije i američkog kontinenta, obezbjeđujući svoje investicione kapacitete i znanje u optimizaciji operativnih performansi, modernizaciji infrastrukture i upravljanje njihovom ekološkom tranzicijom.

Premijer Radovan Višković upoznao je predstavnike ove kompanije sa organizacionom strukturom, kao i mogućnostima i potencijalima Aerodroma Republike Srske. Nakon današnjeg sastanka izražena je spremnost za saradnju u narednom peridu.

Sastanku su prisustvovali ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, amasador BiH u Francuskoj Bojana Kondić Panić, direktor Aerodroma Banja Luka Natalija Trivić, generalni direktor aerodroma “Nikola Tesla” Beograd Fransoa Beriso, i glavni komercijalni direktor Aerodroma “Nikola Tesla” Miodrag Mirković.