Europcar odbio Volkswagenovu ponudu za preuzimanje

COMPANY

Francuska rent a car kompanija Europcar odbila je Volkswagenovu ponudu za preuzimanje, izvještava Bloomberg. Njemci su po dionici kompanije nudili 44 centa, što vrijednost komoanije fiksira na 2,2 milijarde eura.

VW je zainteresovan za pristup Europcarovoj infrastrukturi i tehnologiji u ulozi na budućnost usluga mobilnosti. Iako se potražnja za automobilima za najam oporavila dok vlade labave ograničenja vezana uz viruse, kompanije se suočavaju s dugoročnim izazovima novijih konkurenata koji nude razonodu i dijeljenje automobila.

Njemački proizvođač automobila trenutno ne planira da podigne svoju ponudu, no to bi se ipak moglo promijeniti, rekli su dobro obaviješteni izvori.

Dionice Europcara smanjile su se za oko 67% u posljednjih godinu dana i dostigle cijenu od 25 centi 26. februara, kada je kompanija objavila da je zatvorila svoje finansijsko restrukturiranje, pokazuju podaci Bloomberga. Prosječna 12-mjesečna ciljna cijena među šest analitičara dionica iznosi 39 centi, prema podacima koje je prikupio Bloomberg.

VW je razmišljao o tome da podnese ponudu za Europcar prije otprilike godinu dana, rekli su tada poznati ljudi, ali ta razmatranja nisu dovela do transakcije. Preuzimanje bi pomoglo proširiti ponudu mobilnosti proizvođača automobila, uključujući programe iznajmljivanja i najma novih i polovnih električnih automobila, i omogućiti mu pristup dodatnim kanalima prodaje za električnu flotu u nastajanju.

(SEEbiz)