Prva kompanija čija je vrijednost prešla 3 hiljade milijardi dolara

COMPANY

Tehnološki div poznat po svojim kultnim proizvodima i impresivnoj dobiti – Apple – postigao je zaoista nevjerovatnu stvar, postavši prva javna firma koja je dosegla tržišnu vrijednost od 3 biliona dolara (hiljada milijardi).

Prekretnica je postignuta kada su dionice Applea porasle za 2,3 posto na 193,97 dolara, čime je tržišna vrijednost firme dosegla nevjerojatnih 3,04 biliona dolara, javlja Zimo.

Put do ovog rekordnog vrednovanja nije prošao bez uspona i padova. U januaru 2022. godine Apple je nakratko premašio prag od 3 biliona dolara, ali ga nije mogao održati jer su njegove dionice imale silazni trend, dijelom zbog usporavanja rasta i zabrinutosti zbog rastućih kamata u tehnološkom sektoru.

Međutim, ranije ovog mjeseca, Apple je predstavio potencijalnu promjenu igre, skupo headset računalo Vision Pro, koje nudi iskustva virtualne stvarnosti, pomažući firmi da ponovno dosegne granicu od 3 biliona dolara.

Šta je sve ekvivalent trenutnoj tržišnoj vrijednost Applea? Iako je značaj ovog postignuća u velikoj mjeri simboličan, ne može se poreći da izaziva strahopoštovanje. Na primjer, s 3 biliona dolara moglo bi se kupiti gotovo 9 miliona domova u SAD-u, ili čak 50 najvrjednijih sportskih timova u svijetu, s puno novca u višku.

Kad bi se podjednako podijelio na sve osobe u Sjedinjenim Državama, svaki bi pojedinac dobio otprilike 9000 dolara.

Kako stoji konkurencija? Appleov najbliži konkurent u smislu tržišne vrijednosti je Microsoft, čija tržišna vrijednost iznosi 2,5 biliona dolara, a slijedi ga Saudi Aramco, naftni div, s tržišnom vrijednošću od 2,08 biliona dolara.

Drugi tehnološki divovi poput Alphabeta, Amazona i Nvidije mogu se pohvaliti tržišnom vrijednošću većom od 1 bilion dolara.