Nova svjetska sila je rođena na istoku

Svijet

Uz rastuću populaciju, prognozu pokreće napredak zemlje u inovacijama i tehnologiji, veća kapitalna ulaganja i rastuća produktivnost radnika, napisala je investicijska banka u nedavnom izvještaju.

Indija je spremna postati druga najveća svjetska ekonomija do 2075. godine, preskočivši ne samo Japan i Njemačku, već i SAD, kaže Goldman Sachs. Trenutno je Indija peta najveće ekonomija svijeta, iza Njemačke, Japana, Kine i SAD-a, piše CNBC.

Uz rastuću populaciju, prognozu pokreće napredak zemlje u inovacijama i tehnologiji, veća kapitalna ulaganja i rastuća produktivnost radnika, napisala je investicijska banka u nedavnom izvještaju.

– Tokom sljedeće dvije decenije, omjer ovisnosti Indije bit će jedan od najnižih među regionalnim eknomijama – rekao je indijski ekonomist Goldman Sachs Researcha, Santanu Sengupta.

Omjer ovisnosti u zemlji mjeri se brojem uzdržavanih u odnosu na ukupno radno sposobno stanovništvo. Nizak omjer ovisnosti ukazuje na to da postoji proporcionalno više radno sposobnih odraslih koji mogu uzdržavati mlade i starije osobe, prenosi Poslovni.hr.

Sengupta je dodao da je ključ za iskorištavanje potencijala brzo rastuće populacije Indije poticanje sudjelovanja njene radne snage. A Sengupta predviđa da će Indija u sljedećih 20 godina imati jedan od najnižih omjera ovisnosti među velikim ekonomijama.

– Dakle, to je stvarno prozor za Indiju da to učini kako treba u smislu postavljanja proizvodnih kapaciteta, nastavka rasta usluga, nastavka rasta infrastrukture – rekao je.

Indijska vlada prioritet je postavila na izgradnju infrastrukture, posebice u postavljanju cesta i željeznica. Nedavni proračun zemlje ima za cilj nastavak 50-godišnjih beskamatnih programa zajmova državnim vladama kako bi se potaknula ulaganja u infrastrukturu.

Goldman Sachs vjeruje da je ovo prikladno vrijeme za privatni sektor da poveća kapacitete u proizvodnji i uslugama kako bi stvorio više radnih mjesta i apsorbirao veliku radnu snagu.

Tehnologija i investicije

Predvodnik indijske ekonomske putanje također je njen napredak u tehnologiji i inovacijama, rekla je investicijska banka.

Očekuje se da će prihod indijske tehnološke industrije porasti za 245 milijardi dolara do kraja 2023., prema Nasscomu, indijskom nevladinom trgovinskom udruženju. Taj će rast doći iz IT-a, upravljanja poslovnim procesima i tokova softverskih proizvoda, navodi se u Nasscomovom izvješću.

Osim toga, Goldman je predvidio da će kapitalna ulaganja biti još jedan značajan pokretač rasta Indije.

– Indijska stopa štednje vjerovatno će se povećati s padom omjera ovisnosti, rastućim prihodima i dubljim razvojem financijskog sektora, što će vjerovatno učiniti fond kapitala dostupnim za poticanje daljnjih ulaganja – stoji u Goldmanovom izvještaju.

Negativni rizici?

Ahilova peta projekcije banke je stopa sudjelovanja radne snage – i povećava li se stopom koju predviđa Goldman.

– Stopa sudjelovanja radne snage u Indiji opala je toekom posljednjih 15 godina – navodi se u izvještaju, naglašavajući da je stopa sudjelovanja žena u radnoj snazi “znatno niža” od stope sudjelovanja muškaraca.

– Samo 20% svih radno sposobnih žena u Indiji je zaposleno – napisala je investicijska banka u zasebnom izvještaju u junu, navodeći da bi ta niska brojka mogla biti posljedica toga što su žene primarno angažirane na radu po komadu, koji se ne uzima u obzir u ekonomskim mjerama formalne zaposlenosti.

Ekonomski rast Indije koče podaci o izvozu, ali izvoz usluga ublažava taj deficit.

Indijsku ekonomiju pokreće domaća potražnja, za razliku od mnogih ekonomija u regiji koja više ovise o izvozu, pri čemu se do 60% rasta uglavnom pripisuje domaćoj potrošnji i ulaganjima, navodi se u Goldmanovom izvješću.

S&P Global i Morgan Stanley također su predvidjeli da je Indija na putu da postane treća najveća ekonomija do 2030.

Indijski BDP u prvom tromjesečju porastao je 6,1% na godišnjoj razini, nadmašivši Reutersova očekivanja rasta od 5%. Procjenjuje se da će cjelogodišnji rast zemlje iznositi 7,2%, u usporedbi s rastom od 9,1% u fiskalnoj godini 2021.-2022.