Digitalna ekonomija CEE udvostručila rast tokom pandemije

Svijet

McKinsey procjenjuje da je između januara i maja 2020. digitalna ekonomija u CEE porasla više od 14% i dostigla 78%, odnosno 5,3 milijarde eura, što je porast zabilježen u cijeloj 2019. godini.

U 2018. godini McKinsey je objavio seriju izvještaja o usponu “digitalnih izazivača” širom CEE. Analizom je ispitano deset zemalja: Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija. Te zemlje mogu se smatrati “digitalnim izazivačima” jer pokazuju snažan potencijal digitalnog rasta i sposobnost oponašanja uspjeha “Digital Frontrunners” – grupe zemalja u sjevernoj Evropi sa visokim stopama digitalizacije.

Prema istraživanju objavljenom prije dvije godine, snažna digitalizacija u regiji mogla je donijeti 20 milijardi eura dodatnog BDP-a do 2025.

Nova McKinsey-jeva analiza na istim grupama zemalja sugeriše da je između 2017. i 2019. digitalna ekonomija u CEE rasla za gotovo 8% godišnje.

U 2019. godini veličina digitalne ekonomije CEE premašila je za otprilike 2% prethodno predviđani scenarij “uobičajenog poslovanja”, dostigavši ​​vrijednost od oko 94 milijarde eura.

Istraživanje McKinsey pokazuje da se u CEE pojavilo gotovo 12 miliona novih korisnika mrežnih usluga – više nego što je stanovništvo Slovačke, Hrvatske i Slovenije zajedno.

Od toga 3,4 miliona, ili otprilike 30% novih digitalnih korisnika, potiče iz Rumunije. Značajno je da je najjači rast zabilježen među potrošačima starijim od 65 godina u cijeloj regiji. Oko 70% ispitanika tvrdi da će i nakon pandemije i dalje digitalno koristiti nove usluge.