Fabrika iz Srbije pregovara o pogonu u Kostajnici

Region

Predstavnici Fabrike “Majevica” iz Bačke Palanke i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske, Vojin Mitrović posjetili su u Kostajnici proizvodnu halu nekadašnjeg preduzeća “Famok” gdje bi trebalo da bude otvoren pogon za proizvodnju priključnih poljoprivrednih uređaja.

Fabrika “Majevica” iz Bačke Palanke proizvodi pumpe, cisterne i poljoprivrednu mehanizaciju.

Imaju u planu da u Kostajnici otvore pogon za proizvodnju priključnih poljoprivrednih uređaja, izvještava RTRS.

– Već imamo prodajnu mrežu i prepustili bismo je ovoj fabrici i nastavili da radimo. Po našoj ideji ovaj prostor koji smo vidjeli u potpunosti zadovoljava, a što se tiče zapošljavanja na početku pokretanja proizvodnje sve zavisi od obima posla”, naveo je Radenko Komad direktor Fabrike poljoprivredne mehanizacije “Majevica” Bačka Palanka.

Otvaranje pogona zavisi od dogovora Fabrike iz Bačke Palanke i novoosnovane Tvornice poljoprivrednih strojeva iz Kostajnice.

– Proizvod koji bi se ovdje radio bio bi domaći, porijeklom iz Republike Srpske, i zbog toga bi u narednom periodu imao određene povlastice prilikom prodaje, odnosno kupovine naših poljoprivrednih proizvođača – rekao je Mitrović.

Na području opštine Kostajnica zaposleno je 1.170 radnika, uglavnom u tekstilnoj i drvoprerađivačkoj industriji. Pokrivenost uvoza izvozom je izuzetna.

– Za jednu malu lokalnu zajednicu kao što je opština Kostajnica, najava svakog budućeg radnog mjesta je od izuzetnog značaja za nas i ja sam posebno zahvalan predstavnicima “Majevice” iz Bačke Palanke kao i našem ministru Mitroviću što su posjetili opštinu Kostajnica, što su uzeli u razmatranje i očekujem da je ovo jedna pozitivna priča za nas, a za građane Kostajnice i mene kao načelnika izuzetno – naveo je Nikola Јanjetović, načelnik opštine Kostajnica.

Fabrika “Majevica” iz Bačke Palanke postoji od 1905. godine, zapošljava 120 radnika i ima godišnji promet od oko sedam miliona eura.