Kompanija DWELT otvara razvojni centar u Sarajevu

BUSINESS KLUB

Kompanija DWELT iz Banjaluke otvara razvojni centar u Sarajevu u kojem planira zaposliti 30 IT stručnjaka za razvoj vlastitog proizvoda namjenjenog za globalna tržišta.

IT startup DWELT razvija i unapređuje svoj jedinstven tehnološki proizvod, softversku platformu za energetski sektor. Platforma ima za cilj podržati digitalnu transformaciju energetskog sektora koristeći moderan, fleksibilan i inovativan pristup potaknut najnovijim naučnim trendovima.

– Da bi zadržali kvalitet razvoja, tokom velikog rasta, potrebno je da otvorimo još jedan razvojni centar, gdje se Sarajevo čini kao logičan nastavak banjalučke priče – rekao je osnivač DWELT-a Stefan Krneta.

Ovaj potez, dodaje on, omogućava im proširenje vlastitog tima kvalifikovanih profesionalaca u domenu energetike u istoj zemlji, u drugom gradu.

DWELT trenutno broji 33 razvojna inženjera i četvoro zaposlenih u biznis domenu. Uskoro će pustiti pilot projekat u Indiji a počeli su i razvoj dodatnog modula za projekat u Egiptu.

– Ne isključujemo mogućnost da postanemo prvi BiH “unicorn”. Trenutno vodimo pregovore o prvoj rundi investicije koja će vjerovatno biti najveća tog tipa u našoj zemlju i nadamo se ostaviti trag na razvoj lokalne tehnološke i startup zajednice – rekao je Stefan Krneta.

BiznisInfo.ba podsjeća da se termin “unicorn” (jednorog) koristi za privatne startup kompanije čija je vrijednost preko milijardu dolara.

Osnivač DWELT-a smatra da u BiH nemamo primjera kreiranja kompanije od nule, tj. visokotehnološkog startup-a fokusiranog na razvoj jednog proizvoda za jedan sektor, a koji je globalno priznat i prepoznat.

Svake godine su prisutni na Enlitu, najvećem sajmu energetike, Ecosummitu u Berlinu koja je najbolja konferencija za “smart green” startup-ove, kao i na E-World sajmu u Esenu, koji je najbitniji događaj za sektor energetike u Njemačkoj.