Italija bankama uvela porez na nepredviđenu dobit od 40 odsto

Banke

Italijanska vlada uvela je jednokratni porez od 40 odsto na dobit banaka, a tako prikupljen novac planira iskoristiti za pomoć ljudima koji dižu hipotekarne zajmove radi kupovine prve nekretnine.

Nagli rast kamatnih stopa centralnih banaka bankama je donio rekordne dobiti, budući da su taj rast mogle prebaciti na korisnike kredita, a istovremeno nisu znatno dizale kamate na depozite. Zemlje poput Španije i Mađarske već su uvele porez na prekomjernu dobit bankarskog sektora.

Italijanska vlada ove će godine oporezivati s jednokratnim porezom od 40 odsto neto kamatnu maržu banaka, koja predstavlja razliku između kamata na kredite i depozite i izvor je zarade banaka. Procjenjuje da će tim porezom prikupiti nešto manje od tri milijarde eura, saznaje Reuters iz dobro obaviještenih izvora.

Desničarska italijanska vlada Giorgie Meloni u više je navrata kritikovala banke jer nisu višu cijenu novca prenijele i na štediše, ali se pokrenula tek nakon posljednjeg niza rekordnih zarada o kojima su banke izvijestile krajem jula i početkom avgusta.

Sve su italijanske banke ostvarile mnogo bolje rezulate od očekivanja te povisile procjene dobiti zahvaljujući rastu kamatnih stopa. (Hina)