Da li će ECB dozvoliti bankama isplatu dividendi?

Banke

Na početku pandemije korone, ECB je zabranila finansijskim institucijama u eurozoni da isplaćuju dividende svojim dioničarima. Time se osigurava stabilnost banaka. Uz predvidljivo ublažavanje situacije, centralni bankari bi mogli ponovo popustiti uslove.

Regulator banaka Evropska centralna banka (ECB) vjerojatno će ublažiti zamrzavanje dividendi za finansijske institucije nametnute nakon izbijanja korona krize.

U budućnosti će institucijama vjerovatno biti dopušteno da raspodjele do 15 posto njihove kumulativne dobiti 2019/2020 ako uvjere regulatore da to sebi mogu priuštiti, rekla su dvojica upućenih.

Bankarska supervizija ECB zatražila je od financijskih institucija u eurozoni da se odreknu raspodjele dobiti zbog korona krize.

Evropska centralna banka odgovorna je za nadzor glavnih institucija u eurozoni od jeseni 2014. godine.

Prošle nedjelje, britanska centralna banka već je dopustila bankama te zemlje da ponovo dijele dividende. Međutim, Engleska banka je takođe postavila ograničenja. Dividende ne bi trebale da prelaze četvrtinu dobiti za 2019. i 2020. godinu.

Zona eura teško pati od posledica drugog talasa pandemije i mjera koje su vlade nametnule za suzbijanje stope zaraze. Stručnjaci pretpostavljaju da bi kao rezultat toga neke kompanije – na primjer iz uslužnog sektora – mogle doći u poteškoće u otplati i povećati broj loših kredita u bilansima banaka. No, nade da će vakcina uskoro biti dostupno čine ekonomske izglede za naredne godine pozitivnijim.

Za 2022. ECB očekuje ekonomski rast od 4,2 odsto nakon 3,9 odsto za 2021.