Američki naftni div kreće u proizvodnju litijuma

Svijet

Američki naftni div Exxon Mobil objavio je da će 2027. početi vaditi litijum u SAD-u kako bi osigurao zalihe ključnog metala koji se koristi u baterijama električnih automobila i u elektronici.

Kompanija će litijum vaditi iz slanih podzemnih voda u saveznoj državi Arkansas, poznatoj po značajnim nalazištima litija, kako bi osigurala domaći izvor nabavke, prema saopštenju objavljenom u ponedjeljak koje prenosi agencija Hina.

Exxon planira litijumom snabdijevati više od milion električnih vozila godišnje i postati vodeći dobavljač tog metala do 2030.

Predsjednik Exxonovog poslovnog odjela Low Carbon Dan Ammann nije otkrio koliko Exxon namjerava uložiti u poslovanje s litijumom niti kada bi moglo postati profitabilno.

Analitičari finansijske kompanije TD Cowen procjenjuju da bi trebali uložiti oko dvije milijarde dolara da bi proizveli 50.000 tona litijuma, uz potencijalnu zaradu od 800 milijuna dolara.

Najveća američka naftna kompanija saopštila je da će koristiti konvencionalne metode bušenja kojima se koristi pri crpljenju nafte i plina i potom tehnologiju izravne ekstrakcije za odvajanje litijuma iz slane vode.

Udružiće snage s partnerom Tetra Technologiesom, proizvoditi litijum na mjestu vađenja i prodavati ga pod markom Mobil Lithium.