FAZ: Da li će Indija postati nova Kina?

Svijet

U poređenju sa Kinom, privreda Indije je i dalje mala jer je kineski bruto domaći proizvod više od pet puta veći, međutim Indija bilježi stabilan ekonomski rast posljednjih godina, dok je ekonomski napredak Kine izgubio zamah.

U budućnosti se očekuje značajan pad ekonomskog rasta Kine na godišnjem nivou, piše „Frankfurter algemajne cajtung” (FAZ). Istovremeno, indijska ekonomija je doživjela značajnu transformaciju i pomjerila se ka strategiji koja je orijentisana na izvoz.

Ove godine Indija je postala najmnogoljudnija država na svijetu i, poput Kine, ima ekonomske i geopolitičke ambicije u tom dijelu svijeta. Mlada i rastuća populacija Indije ima potencijal da podstakne svoju ekonomiju, dok se Kina, nasuprot tome, već bori sa starenjem i padom broja stanovnika, prenosi Tanjug.

Međutim, glavni problem indijske ekonomije je činjenica da znatno više ljudi živi u ruralnim nego u urbanim područjima. U Indiji oko 35 posto stanovnika živi u urbanim područjima, dok u Kini taj procenat iznosi 62 posto.

„Višim stepenom urbanizacije raste i stepen razvijenosti jedne zemlje. Kada gradovi postanu veći, to je prvenstveno rezultat ekonomskog uspjeha. Oni su atraktivni za međunarodne investitore i imaju veću produktivnost”, piše FAZ.

Njemački list ističe da Kina i dalje ima daleko bolju infrastrukturu od Indije, kao i da se najveće kontejnerske luke na svijetu gotovo isključivo nalaze u Kini.

„Aerodromi i željeznička mreža su moderni. Sa 38.000 kilometara dugom mrežom za brze vozove, Kina je na prvom mjestu. Gradski saobraćaj je takođe značajno poboljšan. Nasuprot tome, Indija izgleda skoro siromašno”, navodi se u tekstu.

Za ekonomske i geopolitičke ambicije obje zemlje ključan je Indijski okean, a Kina je Novim putem svila stvorila pojas oko Indije. Peking gradi luke, puteve i mostove u Mjanmaru, Bangladešu, Šri Lanki, Pakistanu, pa čak i u Africi. Ovom strategijom „biserne ogrlice”, Kina želi da obezbijedi svoj uticaj i da obuzda rast Indije.

Nju Delhi je, sa druge strane, odgovorio kontrastrategijom – jača odnose sa zemljama koje izlaze na Indijski okean i, istovremeno, jača strateška partnerstva sa Mongolijom, Vijetnamom, Japanom, Singapurom i Indonezijom.

Međutim, FAZ navodi da bi sukob između dvije zemlje mogao da nastane na Himalajima gdje ne postoji zvanična granica između Indije i Kine, prenosi Tanjug.