Cijena zlata ide prema novom istorijskom maksimumu

Nekategorizovano

Cijene zlata oporavile su se nakon kratkotrajnog pada početkom oktobra, dostigavši u petak 2.644,00 američkih dolara za uncu (31,1 gram), dok investitori pokušavaju da protumače mješovite signale iz nedavnih ekonomskih podataka iz Sjedinjenih Američkih Država.

Otpornost tržišta rada u septembru unijela je određenu nesigurnost u pogledu tempa ublažavanja monetarne politike američkih Federalnih rezervi, jer bi snažni podaci o zapošljavanju mogli opravdati manje agresivan pristup smanjenju kamatnih stopa, prenosi Investing.

Nedavni izvještaji o inflaciji u SAD dodatno su zakomplikovali situaciju. Iako je ukupan indeks potrošačkih cijena usporio, to je bilo manje nego što se očekivalo, dok je osnovna inflacija, koja isključuje promijene cijena hrane i energije, zapravo porasla.

Ovi faktori usporili su napredak u smanjenju pritiska na cijene, što je dovelo do prilagođavanja očekivanja u vezi sa američkom monetarnom politikom.

Iako se spekulisalo o značajnom smanjenju kamatne stope od 50 baznih poena (0,5 odsto) imajući u vidu trenutne ekonomske uslove, sada se smatra da je vjerovatnije skromnije smanjenje od 25 baznih poena na sastanku Federalnih rezervi u novembru.

Prema tržišnim prognozama, ovaj scenario ima vjerovatnoću od 86 procenata. Za zlato, koje ne donosi prihode od kamata, mogućnost ublažavanja monetarne politike Federalnog odbora za otvoreno tržište (FOMC) predstavlja pozitivan signal, posebno u okruženju sa nižim kamatnim stopama, kada obveznice i drugi kamatonosni instrumenti postaju manje konkurentni.

Uprkos nedavnom rastu, zlato je na putu da zabilježi drugi uzastopni nedjeljni pad. Tržište zlata je doživelo korekciju na 2.605,00 dolara, ali je od tada pokazalo znake oporavka. Trenutna tehnička analiza ukazuje na mogućnost nastavka rasta ka 2.676,50 dolara, što bi bio sljedeći cilj u ovom uzlaznom trendu.

Nakon dostizanja tog nivoa, može doći do korekcije nazad na 2.645,00 dolara. Ovaj pozitivni scenario podržava MACD indikator, koji se, iako ispod nule, sprema za mogući rast, što ukazuje na jačanje momentuma. Nakon te korekcije, tržište bi moglo krenuti ka novom rastu prema 2.662,00 dolara.

Na osnovu istorijskih trendova, predstojeće smanjenje kamatnih stopa trebalo bi da izazove rast cijena zlata, što će pozitivno uticati i na akcije rudarskih kompanija koje se bave zlatom.

 Ako je tačno da se „istorija ponavlja,“ tada bi, sa svakim smanjenjem kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi, koja se očekuju u 2024. i 2025. godini, cijene zlata trebalo da rastu.

Analitičari se slažu da će Fed do kraja ove godine smanjiti kamatnu stopu za dodatnih 50 baznih poena, a sljedeće godine za još 100 baznih poena, prema izveštaju Franka Holmsa iz „U.S. Global Investors“. Pogled unazad do 1982. godine, kada je započet prvi ciklus ublažavanja u SAD, pokazuje da su smanjenja kamatnih stopa Feda obično bila pozitivan katalizator za rast cena zlata.

U šest od sedam ciklusa koji su se desili do 2020. godine, cijena zlata je porasla u prosjeku za 11 procenata u roku od godinu dana nakon prvog smanjenja kamatne stope. Istorijski gledano, veza između kamatnih stopa i cijena zlata je obrnuta, pri čemu niže stope obično podržavaju više cijene zlata, prenosi Streetwise Reports.

Što se tiče efekta pojedinačnog smanjenja kamatne stope za 50 baznih poena, cijena zlata je u prosjeku rasla za 8,5 procenata za šest mjeseci nakon smanjenja, prema podacima od 2020. godine. Nakon približno 4,5 godine bez ublažavanja, Federalni odbor za otvoreno tržište smanjio je kratkoročne kamatne stope 19. septembra za 50 baznih poena.

Banka Goldman Sachs predviđa cijenu zlata od 2.900 dolara po unci do početka 2025. godine, zahvaljujući kombinaciji nižih globalnih kamatnih stopa, veće potražnje centralnih banaka i zaštitnih prednosti ovog metala. Cijena zlata porasla je za 28,03 odsto od početka tekuće godine, dostižući u septembru 2.685,49 dolara po unci, što je istorijski najviša vrednost.Biznis.rs