Američki investitori veoma zainteresovani za kineske obveznice

Akcije

Američki investitori itekako zainteresovani za ulaganja u kineske obveznice. Razlog su, dakako, potencijalno veći prinosi u poređenju s američkim hartijama od vrijednosti.

Kineska 10-godišnja obveznica ima prinos veći od 3,2%. Suprotno tome, najnoviji rast američkih stopa gurnuo je desetogodišnji prinos američkih obveznica na samo 1,7%. Ta velika razlika daje ulagačima u kineske državne obveznice znatno veći povrat.

“Američki investitori su i dalje vrlo zainteresovani za ulaganje na (kinesko) tržište ”, rekao je Tao Wang, rukovodilac azijske ekonomije i glavni kineski ekonomist u UBS-u, tijekom webinara s Institutom za međunarodne financije.

“Posebno iz perspektive tržišta obveznica, postoji strukturni porast interesa.”

Iako “Kina nudi visok i stabilan prinos”, napomenuo je da druge zemlje još uvijek koriste mjere za podsticanje rasta koje su rezultirale negativnim prinosima za mnoge obveznice. To znači da će kupci obveznica morati platiti izdavaču kad obveznica dospije, umjesto da na njoj zarađuju.

Specifični podaci o udjelima američkih ulagača nisu bili dostupni, ali ulagači izvan kontinentalne Kine držali su oko 3,5% postojećih izdanih obveznica denominovanih u juanima, prema Reutersu.  Strani udjeli u kineskim državnim obveznicama prošlog su mjeseca dostigli oko 10,6% izdavanja, rekao je Reuters.

U samo dvije godine, inostrani udjeli u kineskim državnim obveznicama gotovo su se udvostručili na preko 2 biliona juana (307,7 milijardi dolara), pokazuju podaci kompanije Wind Information, prenosi SEEbiz.