Nastavljen strmoglavi pad akcija Agrokora

Akcije

Na Zagrebačkoj berzi juče je nastavljen strmoglavi pad akcija Agrokorovih kompanija, pa su tako akcije Leda pale za 23,69 odsto, a Vupikove za čak 29,25 odsto

Iz Zagrebačke berze je saopšteno da su akcije kompanije Belje u minusu 18,23 odsto, Jamnice 17,7 odsto, a akcije Zvijezde za 16,95 odsto, prenose hrvatski mediji.

Agencija Mudis juče je snizila kreditni rejting Agrokora sa CAA1 na CAA2 i upozorila da će negativan trend biti nastavljen, zbog čega je izvjestan bankrot hrvatskog koncerna.

Trgovački sud u Zagrebu imenovao je 01. aprila Antu Ramljaka za vanrednog povjerenika Agrokora, zabranio pljenidbu, pokretanje i vođenje parničnih, upravnih i postupaka osiguranja protiv koncerna. Proces imenovanja vanredne uprave, u skladu sa Zakonom o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, otvoren je nakon što je Vlada Hrvatske predložila Ramljaka za povjerenika u Agrokoru. Sabor je 6. aprila usvojio Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, takozvani lex Agrokor, koji će omogućiti postupak vanredne uprave u preduzećima čije obaveze premašuju 7,5 milijardi kuna odnosno oko milijardu eura i imaju više od 5.000 zaposlenih. Agrokor ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi eura, od kojih najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga Agrokora. Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjerilaca Agrokora.