Za vitku liniju jedite dva ručka dnevno

Zdravlje

Uz rast popularnosti povremenog gladovanja, novih dijeta i smjenskog radnog vremena, neki ljudi teško uspjevaju da redovno jedu. Posljedica je uporni višak kilograma, praćen različitim zdravstvenim tegobama

Poznata australijska dijetetičarka Suzi Barel se nedavno bavila ovom temom i opisala u koje vrijeme bi bilo optimalno da pripremite obroke, kako biste sagorjeli najviše kalorija i izbjegli gojenje.

Doručak između 7 i 8h

Suzi kaže da bi ljudi trebalo da doručkuju nedugo posle ustajanja, kako bi prirodno pokrenuli metabolizam.

Ona preporučuje da dan započinjete probioticima, a doručak završavate zelenim čajem.

Proteini su ključni za ovaj obrok i Suzi preporučuje jaja sa povrćem, gusti jogurt sa voćem ili nemasni sir sa nekim integralnim žitaricama.

„Ovo će vas držati sitim cijelo jutro, ali i pomoći u stabiliziaciji insulina“, kaže ona.

„Insulin reguliše glukozu i metabolizam masti u tijelu, što je ključ dugoročnog održavanja tjelesne težine.“

Ručak: između 11 i 12h i 14 i 15h

Ručak je, smatra Suzi, podjednako važan kao i doručak.

Ona kaže da ovaj obrok treba uzimati tri do četiri sata posle doručka, odnosno onda kada ogladnite.

Da bi se izbjeglo beskorisno „grickanje“ između obroka, ona savjetuje dva manja ručka: jedan oko podneva, a drugi oko 14-15h.

„Ako dan započnete rano, kasno vam je da čekate 15h kako biste ručali“, kaže ona.

Suzi kaže da bi ručak trebalo da predstavlja zdravu mješavinu ugljenih hidrata, salate i proteina.

„Nedavna studija objavljena u Nutrition Journalu pokazala je da ljudi su se koji su uzimali pola avokada uz ručak, duže osjećali sitim i da su imali niži nivo glukoze od ispitanika koji nisu jeli ovaj plod“, objašnjava ona i preporučuje da se posle ručka psihički pripremite za večeru, jer posle 16 časova motivisanost za pridržavanje zdravih načela ishrane počinje da opada.

„Kasnije po podne može doći do prejedanja i čežnje za šećerima i zato je potrebno da oko 16h osmislite neku pametnu užinu. Dobra opcija je neka integralna tortilja sa sirom ili nemasnim mesom, integralni krekeri sa sirom i malo krastavca i paradajza ili zamjena za obrok u vidu proteinskog šejka sa voćem i semenkama“, kaže ona.

Večera do 20h

Kasna večera i rani doručak se ne uklapaju, jer je svake noći potrebno da provedemo između 10 i 12 sati bez hrane. Ona smatra da poslednji obrok treba da pojedete do 20 časova – što ranije, to bolje.

Za večeru bi bilo poželjno da birate laganije obroke poput čorbica ili supa.