Filmski preokret u Zagrebu: Argentina uz Maradonu osvojila salataru!

Teniska reprezentacija Argentine prvi put u istoriji, poslije četiri izgubljena finala, osvojila je Dejvis kup! I to nakon čudesnog preokreta – savladali Hrvatsku sa 3:2

Argentina usred Zagreba, u veličanstvenoj atmosferi, uzela toliko željenu titulu. Iako je nakon prva dva dana takmičenja Hrvatska vodila 2-1, na kraju je izgubila 2-3 u finalu Dejvis kupa.

Do prvog naslova u istoriji Argentina je stigla velikim preokretom nakon što je juče dobila oba singla. Argentina je do sada bila jedina reprezentacija u 116 godina koja je nastupila u četiri finala Dejvis kupa i sva četiri izgubila. Dva puta su ih dobili Španci (2008, 2011), a po jednom SAD (1981) i Rusija (2006).

Hrvatska je u petak povela sa 1:0, pošto je Marin Čilić sa 3:2 pobijedio Delbonisa, da bi izjednačenje Argenditni donio Huan Martin del Poto trijumfom od 3:1 nad Karlovićem. Onda su Čilić i Ivan Dodig pobijedili Del Potra i Leandra Majera sa 3:0 i Hrvatska je nakon drugog dana imala veliku prednost od 2:1. Čilić je u nedjelju vodio sa 2:0 u setovima(!) protiv Del Potra, ali je Argentinac na volšeban način uspio da preokrene rezultat i poslije čak 4 sata i 55 minuta – izjednačio. Sjajan meč dostojan velikog finala. U petom, odlučujućem susretu, sav teret pada na Karlovića koji „jeftino“ gubi u tri seta (6:3, 6:4 i 6:2), poslije dva sata igre.

Del Potro je zaista imao povratak iz snova poslije teške povrede: u 2016. godini pobijedio je Đokovića, Mareja, Vavrinku i Nadala. Osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama i titulu u Dejvis kupu.

Maradona je srčano navijao, pjevao, skandirao...

Daljina nije bila problem za argentinska publika zauzme tribine u zagrebačkoj Areni. Navijače je predvodio fudbalska legenda, Dijego Maradona. Pjevao je i plesao u loži, skandirao, više na nogama nego što je sjedio, mahao zastavom, a onda je uoči duela Karlovića i Delbonisa dobio rekeket, kao poklon, od Del Potra – nakon što je svladao Čilića. Od reketa se nije odvajao do kraja finala, držeći ga u lijevoj ruci, onoj kojom je dao čuveni gol Englezima na SP u Meksiku 1986. A, ovako je izgledala Maradonina podrška:

MALERI U FINIŠU

Arena Zagreb nije se pokazala sretnom za hrvatske reprezentacije kada je riječ o finalnim utakmicama. Ovog puta teniseri su bili na korak do velikog slavlja, ali… Prije njih sličnu sudbinu doživjeli su rukometni reprezentativci na Svjetskom prvenstvu 2009. kad su u finalu poraženi od Francuske. U istoj areni igrao se i Final Four ABA lige, a finale se loše završilo za košarkaše Cibone protiv Partizana. Trojka Kecmana 0,6 sekundi prije kraja još boli zagrebačke košarkaške fanove.