Engleska Premijer liga: Pet milijardi evra za prenos utakmica

Sport

Engleska Premijer liga prodala je pet od sedam paketa za prava na prenose u sezonama od 2019. do 2022. godine za više od pet milijardi evra

Televizije BT Sport i Skaj za prava na prenose će zajedno platiti 4,5 milijarde funti (5,06 milijardi evra). Skaj sports je kupio prava na prenose 128 utakmica dok je BT sport dosad kupio 32 utakmice, objavila je Premijer liga, a prenosi BBC.

– Veoma smo zadovoljni jer BT i Skaj i dalje vide našu ligu i klubove kao važan dio njihove ponude. Obije televizije su fantastični partneri za Premijer ligu i prate takmičenje u visokokvalitetnom i inovativnom programu – rekao je izvršni direktor lige Ričard Skadamor.

Preostala dva paketa će biti prodata najboljem ponuđaču, a ne zna se da li će BT i Skaj konkurisati.

Kao mogući rivali za te pakete se pominju Amazon, Fejsbuk, Netfliks i Tviter, a među onima koji predviđaju njihov ulazak na tržište je i sportski direktor Mančester Junajteda Ed Vudvord.

Amazon je već kupio prava na prenose Otvorenog prvenstva SAD u tenisu na teritoriji Velike Britanije, kao i prava na neke ATP turnire. Fejsbuk je u junu prenosio finalnu utakmicu drugog po značaju svjetskog takmičenja u kriketu, a sarađuje s Foks sportom na strimovanju utakmica fudbalske Lige šampiona.

Prethodni ugovor o pravima za prenos Premijer lige, koji je počeo u sezoni 2015-16, a završava se 2019, bio je vrijedan 5,14 milijardi funti.

Novi ugovor obuhvata 200 prenosa uživo po sezoni, dok je u prethodnom ugovoru taj broj bio 168. Prava za prenose u inostranstvu se prodaju odvojeno po regionima, a očekuje se da će zarada premašiti tri milijarde funti, koliko je dobijeno prošlog puta.