Evropske berze: Oprezno trgovanje na berzama

Na evropskim berzama najvažniji indeksi u srijedu ujutro ne bilježe znatnije promjene, a najviše su u fokusu investitora dionice maloprodajnih kompanija, posebno britanskog Sainsburyja.

Panevropski STOXX 600 indeks oko 9,30 sati nije bilježio promjene, dok su londonski Ftse, pariski CAC i frankfurtski CAC bili su u blagom minusu – od 0,07 do 0,15 odsto.

Trguje se oprezno dok investitori iščekuju prvu novinsku konferenciju novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Akcija Sainsburyja je bila najveća dobitnica, s rastom cijene za više od 5 odsto, nakon što je taj drugi po veličini britanski lanac supermarketa ostvarenim prodajnim rezultatima u prazničnom razdoblju premašio očekivanja. Po dobicima slijedi njegov konkurent Morrisson, takođe zahvaljujući dobrim prodajnim rezultatima, kao i danski Hansen, sa skokom cijene za 4,6 odsto.

Najveća gubitnica bila je akcija britanske inženjerske kompanije Cobham, s padom cijene za više od 19 odsto. Uprava je izvijestila o slabijoj od očekivanja zaradi te odlučila da neće isplatiti konačnu dividendu.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio je u srijedu 0,34 odsto, na 19.454 boda.