Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar nastavlja pad

Na azijskim berzama u ponedjeljak se trguje oprezno, nakon pada cijena nafte i odluke grupe G20 najvećih svjetskih ekonomija da odustane od obećanja da će izbjegavati trgovinski protekcionizam

Na berzi u Šangaju cijene su akcija u 6,30 sati bile u blagom plusu, dok su u Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,3 i 0,6 odsto. Berzanski indeksi u Australiji i Južnoj Koreji pali su između 0,3 i 0,5 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 6,30 sati bio u plusu 0,1 odsto.

Azijski su ulagači oprezni, kao i američki u petak na Wall Streetu, jer nema vijesti koje bi značajnije podstakle tržišta.

Loše na tržišta utiče pad cijena nafte. Članice OPEC-a smanjuju proizvodnju prema lanjskom dogovoru, no u SAD-u proizvodnja raste, pa je upitno koliko će se smanjiti neravnoteža između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje. Na američkom je tržištu cijena barela jutros pala gotovo 0,8 odsto, na 48,42 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,4 odsto, na 51,50 dolara.

Ulagači su oprezni i zbog tog što financijski lideri grupe G20 najvećih svetskih ekonomija nisu potvrdili da su predani slobodnoj, otvorenoj trgovini, što ukazuje ne zaokret prema protekcionizmu.

U subotu je grupa G20 na sastanku u njemačkom gradu Baden-Badenu ponovila svoje ranije protivljenje devalvaciji valuta radi povećanja konkurentnosti, ali zbog protivljenja SAD-a u izjavi su naveli samo simboličku napomenu o potrebi jačanja doprinosa trgovine ekonomija, prekinuvši tako deceniju dugu tradiciju odbacivanja protekcionizma i izražavanja podrške slobodnoj trgovini.

U nedjelju su njemačka kancelarka Angela Merkel i japanski premijer Shinzo Abe branili slobodnu trgovinu, pozvali na postizanje brzog trgovinskog sporazuma između EU-a i Japana, te se tako distancirali od preotekcionističke retorike američkog predsjednika Donalda Trumpa.

I na valutnim tržištima vlada oprez, između ostalog, zbog toga što su ove nedjelje na rasporedu nastupi nekoliko čelnika Feda, pa ulagači čekaju poruke iz američke centralne banke o daljem tempu povećanja kamata, nakon što su prošle nedjelje povećane za 0,25 postotnih bodova.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros 0,1 odsto, na 100,17 bodova, nedaleko najniže nivoe u pet i po nedjelja. Pritom je kurs američke u odnosu na japansku valutu skliznuo na 112,60 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 112,70 jena. Dolar je oslabio i u odnosu na evropsku valutu, pa je cijena eura dostigla 1,0760 dolara, dok je u petak iznosila 1,0740 dolara.