Petnaest godina trgovanja na Banjalučkoj berzi

Prije petnaest godina zaključeni su prvi poslovi hartijama od vrijednosti na Banjalučkoj berzi

Prvog dana trgovanja promet akcijama Tržnice a.d. Banja Luka i GP Krajina a.d. Banja Luka iznosio je tek 150 KM. Za petnaest godina rada ostvaren je ukupan promet od 5,1 milijardu KM. Zaključeno je 890.627 kupoprodajnih ugovora sa hartijama od vrijednosti. Akcijama se trgovalo u vrijednosti 2,53 milijarde KM, obveznicama 1,53 milijarde KM, a trezorskim zapisima u iznosu od 1,03 milijarde KM.

Banjalučka berza je značajno doprinijela povećanju transparentnosti tržišta kapitala Republike Srpske kreiranjem Jedinstvenog portala, na kome su mogu pronaći sve informacije u vezi sa trgovanjem hartijama od vrijednosti.

Podatke sa Banjalučke berze u realnom vremenu preuzimaju Thomson Reuters, Bloomberg, Morningstar, SIX Telekurs, S&P, Dow Jones Indices, Teletrader, MSCI i drugi vodeći svjetski mediji.

– Insistiranje na transparentnosti je značajno doprinijelo promociji dobrih praksi korporativnog upravljanja, čije unapređenje i dalje predstavlja najveći izazov za tržište kapitala Republike Srpske, navode iz Berze.

Za petnaest godina rada značajno je unaprijeđena i tehnološka osnova Banjalučke berze. Pored savremenog berzanskog sistema trgovanja, razvijene su i aplikacije za brokerske kuće (Broker Office) koja se koristi u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Makedoniji, praćenje trgovanja (BLSE Online), organizovanje aukcija trezorskih zapisa, tržište novca, koja omogućava zaključivanje REPO ugovor, trgovanje trezorskim zapisima, devizama i depozitima, multilateralne kompenzacije, preko koje je do sada kompenzovano 420 miliona KM, vrednovanje finansijskih instrumenata u portfelju investicionih fondova, virtuelno berzansko trgovanje koja simulira stvarno trgovanje na Banjalučkoj berzi s ciljem da se mladi upoznaju na praktičan način sa berzom.

– Banjalučka berza će nastaviti sa projektima kojima se uvećava transparentnost poslovanja akcionarskih društava, finansijska pismenost stanovništva, zaštita akcionara i tehnološka osnova tržišta kapitala Republike Srpske, navode iz Berze.