Slabiji rast britanske ekonomije

Prema podacima britanske službe za statistiku ONS, britanska ekonomija je u četvrtom kvartalu 2016. godine zabilježila veći porast od očekivanog, ali je na nivou cijele godine rast bio slabiji

Britanska ekonomija je u posljednjem kvartalu zabilježila rast od 0,7 odsto, zahvaljujući boljim rezultatima proizvodnog sektora. Međutim, s obzirom da su poslovna ulaganja smanjena, a usporena je i potrošnja domaćinstava, postoje sumnje u vezi očekivanja u 2017. godini.

ONS je revidirao procjenu za cijelu prošlu godinu naniže, sa projektovanih 2 na 1,8 odsto.

– Druga procjena o kretanju britanskog BDP-a u četvrtom kvartalu je svojevrsni miks. S jedne strane, brojke su potvrdile da je privreda ostvarila ubrzanje pred kraj godine, ali je projektovana stopa rasta snižena za 0,2 procentna poena, na 1,8 odsto zbog sniženih procena BDP-a za prvi kvartal – tumači ekonomista Pol Holingsvort iz istraživačke kompanije Kapital Ekonomiks.

Britanska privreda je rasla snažnije nego što se očekivalo nakon referenduma o Bregzitu, a neizvjesnost u pogledu budućih odnosa Velike Britanije sa EU-om bi mogla da zakoči dalja ulaganja.