Britanija stvara novo carstvo trgovine

Britanija se sprema pokrenuti proceduru izlaska iz Evropske unije, a u potrazi za novim prilikama za trgovanje ponovo se okreće partnerima iz nekadašnjeg Britanskog carstva

Članice Commonwealtha, zajednice, koja je nastala na temeljima nekadašnjeg Britanskog carstva, smatraju da je pravi trenutak da se u znatno većoj mjeri kapitalizuju veze uspostavljene kroz zajednički jezik i zakone. Britanija se sprema da sklapa trgovinske sporazume izvan zajedničkog evropskog tržišta, a pažnja joj je privukla nekadašnja globalna mreža, koju skeptični britanski zvaničnici u medijima označavaju izrazom “Carstvo za 21. vijek”.

Na sastanku ministara trgovine iznesen je podatak o vrijednosti trgovinske razmjene između članica Commonwealtha od oko 600 milijardi funti (684 milijarde eura), što je 15 odsto globalne trgovinske razmjene. Poređenja radi, u zemljama članicama te zajednice živi trećina globalne populacije. Okupljeni ministri razmotrili su mogućnost uspješnog savladavanja izazova, koji prijete konkurentnosti i praktične korake za podsticanje trgovinske razmjene.

Predsjedavajući vijeća Commonwealtha za preduzetništvo i ulaganje Jonathan Marland izjavio je da će Britanija iznova kreirati sve trgovinske aranžmane. S kime je lakše i bolje trgovati nego sa zemljama s kojima je već dugo povezuju bliske veze? – naglasio je Marland. (Ekonomski)