Samsung ponovo preuzeo titulu najvećeg proizvođača pametnih telefona

Samsung ponovo preuzeo titulu najvećeg proizvođača pametnih telefona

Uprkos teškoj završnici 2016. godine, južnokorejski tehnološki gigant Samsung, ponovo je pridobio titulu najvećeg proizvođača pametnih telefona na svijetu, s kvartalnim rastom na koji može biti itekako ponosan čime mu ponovo Apple gleda u leđa

Samsung na tržištu pametnih telefona nakon prvog kvartala čini 261, posto, a u četvrtom kvartalu prošle godine bio je na 18,5 posto i samim time iza Applea s 20,3 posto. Sad je Samsungov vjerni pratilac na 16,9 posto i ta će se razlike bitno povećati jer Galaxy S8 i S8+ tek s ovim mjesecom počinju osvajati svijet, a to spada u drugi kvartal.

Na trećem je mjestu i dalje Huawei, koji u odnosu na četvrti kvartal prošle godine, ima u prvom ove godine 0,1 posto više udjela odnosno 11,4 posto. Slijedi OPPO s 8,1 posto, što je pad od 0,7 posto u odnosu na posljednji kvartal 2016. Na petom je mjestu BBK/vivo sa 6,2 posto i padom od 0,9 posto u kvartalnom razdoblju.

Iznenađujuće, na šestom je mjestu i dalje do prije tri godine treći proizvođač svijeta – LG. Održavaju se u ovom društvu zahvaljujući prodaji uređaja srednjeg i nižeg ranga, ali i rušenjem cijena za premium uređaje kao G5 i V20. Uz to, stigao je s početkom marta i G6 na tržište pa će LG dodatno profitirati. Možda se time vrati na nivo iz četvrtog kvartala 2016., kad je bio na 5,8 posto, što je za 1,2 posto bolje nego u ovom trenutku.

 

Preporučujemo vam i sljedeće: