iPhone XR neće biti toliko tražen?

Mobilni

Prema tvrdnjama poznatog analitičara Ming-Či Kua, Apple će prodati 30 miliona manje iPhone-a XR, nego što se očekivalo. Za to postoji nekoliko razloga

Kuo, specijalizovani analitičar Apple-a, izračunao je da bi, zbog svoje niže cijene i manjka kompromisa, iPhone XR mogao da bude glavna zvijezda ovogodišnje ponude pametnih telefona. U najnovijem izvještaju za investitore, potvrdio je svoje mišljenje, ali je preispitao nekoliko detalja.

On je, naime, snizio svoje predviđanje ukupnog broja prodatih uređaja sa 100 na 30 miliona. U novom aktivnom životnom ciklusu proizvoda (od četvrtog tromjesečja 2018. do trećeg tromjesečja 2019. godine), predvidio je obim prodaje od 70 miliona širom svijeta.

Možda se čini da je to veliki pad, ali jedan od glavnih razloga opadanja obima iPhone-a XR je to što se iPhone XS čini traženijim, nego što je bio ranije.

Za to postoji nekoliko razloga: 

1. Negativne posljedice trgovinskih ratova na samopouzdanje kupaca, pogotovo na kineskom tržištu.

2. Očekivanja korisnika da XR postane pristupačniji, da bi trebalo da ima duplu kameru ili dizajn sa nešto užim okvirom po aktuelnoj cijeni.

3. Konkurentska trka sa uređajima Huaweijeve Mate 20 serije.

Kuova predviđanja u vezi sa prodajom iPhonea XR su se menjala u razmaku od samo mjesec, pa se to može desiti i sa ovih posljednjih 70 miliona.