Fudbalski zemljotres: UEFA najavljuje seleri kep

Sport

Još nismo stigli da usvojimo ni VAR kao veliku promjenu u fudbalu, a najvažniju sporednu stvar na svijetu možda čeka novi potres

Prvi čovjek UEFA Aleksandar Čeferin do sada nije pričao o postavljanju ograničenja budžeta koji klubovi mogu da daju za plate igračima. Deset mjeseci od dolaska na funkciju, pozabavio se i time.

On je u razgovoru za slovenački magazin Mladina rekao da bi u Evropi trebalo da se sputaju enormne razlike u platežnoj moći kako bi timovi bili koliko toliko ravnopravni.

Evropska kuća fudbala je do sada primjenjivala pravilo finansijskog fer pleja koje po njegovim riječima nije dovoljno. Finansijski fer plej je kao pravilo prihvaćen prije sedam godina, primjenjuje se pet godina unazad, a podrazumjeva da klubovi mogu da troše samo novac koji zarade.

Kaznu zbog kršenja finansijskog fer pleja je do sada na svojoj koži osjetila i Crvena zvezda jer je izbačena iz kvalifikacija za Ligu šampiona. Osim nje, tu su bili i Galatasaraj, moskovski Dinamo…

Za evropske trofeje po pravilu konkurišu Barselona, Real Madrid, Bajern Minhen, sada se priključio Juventus, a tu je i Atletiko.

„Moramo biti spremni na to da smanjimo razliku i uravnotežimo šanse unutar evropskih klupskih takmičenja i druge stvari koje utiču na domaća takmičenja“, rekao je Čeferin.

„Ozbiljno ćemo razmisliti o mogućnosti da ograničimo klupske budžete za plate fudbalera. Ako uspijemo, to će po mom mišljenju istorijska promjena“, dodaje Slovenac koji je na čelu UEFA zamijenio Mišela Platinija. Po njegovom mišljenju, razlika između najvećih klubova i svih ostalih se opasno povećava, dijelom i zbog toga što se kupuju zvijezde samo da bi se spriječio njihov odlazak negdje drugdje.

Ovakvi potezi često imaju marketinški interes jer se privlače sponzori, povećava se prodaja dresova, što ne mora nužno biti proizvod dobrih igara na terenu.

„Uvođenjem ‘seleri kepa’, klubovi će malo bolje razmisliti o vrijednosti igrača prije nego što im ponude novac“, objasnio je Čeferin.

Italijanski klubovi su se dugo žalili da ne mogu da isplaćuju tako visoke plate kao što se to radi u Engleskoj, a ključna razlika je zbog skupih prava televizijskog prenosa utakmica. Osim toga, razlikuju se i poreske politike zemalja.

Fudbal bi uvođenjem ‘seleri kepa’ počeo da liči na NBA u kome ova praksa već postoji. Svaka franšiza ima određenu granicu koju ne bi trebalo da probija jer se suočava sa novčanim penalima, odnosno porezom na luksuz.

Nekoliko godina pošto je Bruklin Netse kupio Mihail Prohorov angažovao je i nekoliko zvijezda poput Kevina Garneta i Pola Pirsa. Rezultati su izostali, Netsi nisu bili naročito konkurentni, ali su zato morali da plate rekordnih 90,57 miliona dolara na ime poreza. Novac se makar u njihovom slučaju nije pokazao kao presudan da se naprave instant rezultati.

U evropskom fudbalu se kao sličan primjer može navesti Mančester Siti koji je dolaskom šeika Mansura Bin Zajeda 2008. godine naglo postao konkurentniji zbog velikog priliva novca. Četiri godine kasnije Siti je postao šampion, a s kraja dvadesetog vijeka i početkom ovog je tavorio između Premijer lige i Čempionšipa, a prije dvadesetak godina je čak bio i u trećoj engleskoj ligi.