Da li će situacija sa Katarom poremetiti Mundijal?

Svjetska fudbalska federacija saopštila je da ima redovne kontakte sa Organizacionim odborom Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. godine, iako nije željela da komentariše diplomatsku situaciju u Zalivu

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Jemen prekinuli su sve veze sa Katarom, optuživši tu zemlju da podržava terorizam. Ipak, Fifa je za sada bez komentara.

Iz Svjetske kuće fudbala ističu da imaju redovan kontakt sa Organizacionim odborom Mundijala, koji bi trebalo da se održi u Kataru 2022. godine, ali da nemaju komentar što se tiče zaoštravanja diplomatskih odnosa između država u Zalivu.

Takođe, lokalni Organizacioni odbor u Kataru, kao i Azijska fudbalska konfederacija, odbili su da komentarišu poslednja događanja u regionu.

Katar je diplomatskim putem uspio da „iznudi“ domaćinstvo Mundijala, a država će u toku ove godine organizovati 72 takmičenja, od čega je 39 međunarodnog karaktera.

Već je organizovan Svjetski kup u gimnastici, kao i atletski miting Dijamantske lige, dok bi u septembru trebalo da se održi Svjetski kup u plivanju.

Od samog dobijanja organizacije Svjetskog kupa u fudbalu, za Katar su bile vezane priče da je to postignuto podmićivanjem zvaničnika FIFA. Zbog toga su u ovoj organizaciji pokrenute mnoge istrage, ali ništa nije ugrozilo domaćinstvo prvog Mundijala na Bliskom istoku.

Organizacija ovog prvenstva bi trebala biti ubjedljivo najskuplja do sada, sa predviđenih 180 milijardi eura, što nekih 13 puta više od 14 milijardi koliko je uloženo u poslednji Mundijal, održan u Brazilu.

Budući da je u ljetnjem periodu prosječna temperatura u Kataru 42 stepena Celzijusa, Svjetsko prvenstvo će se, prvi put, igrati u zimsko doba, od 21. novembra do 18. decembra.

Lokacija na kojoj bi trebalo da se odigra finalna utakmica je komad pustinje na kojem Katarani planiraju izgradnju čitavog grada, sa sjajnim stadionom koji prima 86.000 ljudi. Sama izgradnja novog grada u pustinjii trebalo bi da košta 40 milijardi eura.