Legenda iz 80-tih: Mercedes koji je sve promijenio

Pojava Mercedesa 190, koji je u tom trenutku bio osnovni model u gami, označila je prekretnicu za njemačkog proizvođača

Mercedes 190 je predak današnje C klase. Početkom 1980-tih, kada je stupio na scenu, u kompaniji još nisu razmišljali o proizvodnji automobila iz nižih klasa.  S obzirom da se prva A klasa pojavila tek 1997. godine, “190” je do povlačenja sa tržišta bio najpristupačniji i najmanji model u ponudi.

Predstavljen je automobilskoj publici u novembru 1982, a mjesec dana kasnije u fabrici Zindelfingen počela je serijska proizvodnja za tržište. Uskoro je Mercedes 190 počeo da se izrađuje i u pogonu u Bremenu, a do kraja životnog vijeka sklapao se i u Poljskoj i na Tajlandu.

Posljednji primjerak napravljen je u aprilu 1993. a sa proizvodnih traka tokom 11 godina sišlo je ukupno 1.874.668 automobila.

Početkom 80-tih Mercedes je kasnio za konkurencijom u segmentu kompaktnih premijum vozila, koji su činili modeli kao što su BMW Serije 3, Audi 80 ili Saab 900.

Kako bi prestigao rivale, Mercedes je uložio preko 600 miliona dolara u razvoj kompaktnog automobila, što je u to vrijeme bila ogromna suma. Rezultat je bio inženjerski izvanredno konstruisano vozilo, model 190, koji je gotovo preko noći postao veliki Mercedesov prodajni adut u Evropi.

Mnogi kupci automobila, koji ranije nisu mogli ni da sanjaju o nabavci nekog Mercedesa, sada su mogli da priušte model sa „trokrakom zvijezdom“ koji je uprkos tome što je pripadao nižoj klasi bio izuzetno kvalitetan.

Mercedes 190 je, između ostalog, imao nezavisno zadnje ogibljenje, opcione vazdušne jastuke, ABS sistem i predzatezače sigurnosnoh pojaseva. Poslije nekoliko godina eksploatacije, 190-ica se pokazala kao veoma pouzdan automobil, a brojni dizelaši prelazili su i više od 500.000 km bez većih popravki.

Takođe, bio je prvi model koji je nakon AMG tretmana zadržao originalnu Mercedesovu garanciju koju su u to vrijeme imali i ostali novi automobila ovog prizvođača. Ukupno je izrađeno oko 200 jedinica sa AMG oznakama.