Ferrari 812 Superfast s V12 motorom

 

Najsnažniji i najbrži standardni produkcijski model kompanije iz Maranella je Ferrari 812 Superfast

U pitanju je poboljšana verzija modela F12berlinetta, koja bi mogla ući u istoriju kao jedan od najvažnijih modela Ferrarija jer bi ovo mogao biti posljednji Ferrari s atmosferskim V12 motorom.

Standardni F12 i snažniji F12tdf imaju 6,3-litarski motor, dok novi 812 Superfast pokreće 6,5-litarski motor koji razvija 800 KS. Od standardnog modela ima 60, a u odnosu na specijalnu verziju F12tdf ukupno 20 KS više. Automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,9 sekundi prije nego dostigne maksimalnu brzinu od 340 km/h.Mjenjač s duplim kvačilom je specijalno prilagođen tako da se brzine mijenjaju u treptaju oka. Odgovor na pritisak papučice gasa je takođe brži.

Jedna od novosti je da je Ferrari 812 Superfast dobio elektronski upravljač, a posjeduje i sistem upravljanja zadnjim točkovima. Automobil izgleda agresivnije i ofarban je u Rosso Settanta crvenu boju. Na prednjem dijelu su aktivna krilca koja poboljšavaju aerodinamiku, kao i novi full-LED farovi te istaknutiji usisnici vazduha. Nazad su četiri okrugla svjetla.

Ferrari 812 Superfast će biti premijerno predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi u martu.