Tesla „izašao na crtu“ najboljim sportskim limuzinama današnjice

Ljubitelji automobila vjerovatno se sjećaju Maskove čuvene izjave da će Model 3 bolje ubrzavati od BMW-a M3, ali i biti upravljiviji automobil. I ne samo od M3 već od bilo kog drugog benzinca u klasi. Došlo je vrijeme da vidimo da li je to istina.

Ljuti rivali, AMG C63 S, BMW M3 i Alfa Giulia Quadrifoglio, sklopili su pakt i pokušali zajedničkim snagama da pokažu da su i dalje klasa za sebe, ali i brži od jedinog pravog električnog suparnika. Sve ih je na stazu doveo Top Gear.

Tesla Model 3 u Performance verziji treba da se dokaže protiv najbržih limuzina na planeti, i to ne na pravcu od četvrt milje (oko 400 metara), kao što je to uobičajeno kod ovakvih odmjeravanja snaga, već na stazi dužine pola milje. I to nije sve jer nakon toga slijedi vožnja pistom kroz krivine.

Alfino vrijeme je 1.04,84, a Tesla je čak i brži zahvaljujući impresivnom ubrzanju. Umjesto konačnog suda, Kris Haris je odlučio da kupi upravo Teslu. Šteta je jedino što Tesla nije morao da se dokazuje protiv rivala sa AWD pogonom, utisak je da bi to bilo kudikamo primjerenije.