Dobit Samsunga skočila nevjerovatnih 70 odsto

Finansije

Samsung Electronics javio je da će njegova operativna dobit u drugom tromjesečju biti oko 70 posto veća nego u istom razdoblju prošle godine i dostići rekordne nivoe, što se zahvaljuje snažnom rastu potražnje za memorijskim čipovima

Južnokorejski tehnološki div objavio je u petak procjenu da je u proteklom kvartalu ostvario operativnu dobit od 14.000 milijardi korejskih wona ili oko 12 milijardi dolara, što je njegova najveća tromjesečna dobit u istoriji i 72 posto veća nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prodaja kompanije porasla je, pak, za 18 posto, na 60.000 milijardi wona, pri čemu je snažno porasla prodaja poluprovodnika ili memorijskih čipova koji se koriste u pametnim telefonima i kompjuterima. Zbog toga neki analitičari procjenjuju da će Samsung u ovoj godini smijeniti Intel na čelu liste najvećih svjetskih proizvođača čipova.

Uz to, u proteklom je tromjesečju porasla i prodaja Samsungovih pametnih telefona, uključujući novi Galaxy S8.

Analitičari kažu da odlični poslovni rezultati pokazuju da se Samsung oporavio od prošlogodišnjeg skandala sa modelom Galaxy Note 7, kojeg je kompanija povukla s tržišta zbog zapaljivanja baterija. Propast Note 7 narušila je ugled Samsunga, a u prvom je tromjesečju Samsung i izgubio poziciju najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona. Rivali, kao što su Apple, kineski Huawei, Xiaomi i Oppo povećali su svoje udjele na tržištu nakon opoziva Note 7.

Ugled Samsunga narušen je i zbog hapšenja i suđenja šefu kompanije Jay Y. Leeu u skandalu povezanom s političkom korupcijom, iako Lee odbacuje sve optužbe.