Računar koji se „samouništava“ ako neko pokuša da ga hakuje

Orwl PC je zanimljiv mini računar koji obećava naprednu bezbjednost i zaštitu. Osim različitih softverskih sigurnosnih opcija, ovaj računar može i da se „samouništi“ ako neko fizički pokuša da ga hakuje

Računar može da se konfiguriše s Windows, Qubes OS i Ubuntu sistemom, nudi podršku protiv UEFI i DMA napada, kao i protiv USB-zasnovanih napada.

Tu je specijalni „key fob“ (mali sigurnosni hardverski uređaj s ugrađenom autentifikacijom koja se koristi za upravljanje i osiguranje pristupa mrežnim uslugama i podacima) sa NFC podrškom, koji verifikuje da li je korisnik autorizivan za pristup računaru. Kada je key fob van dometa, računar automatski zaključava sve USB portove.

PC vrlo uspješno brani od fizičkog hakovanja na način da detektuje promjene u električnim komponentama čak i kada je isključen. Ako primjeti da neko planira fizički da hakuje uređaj, trajno briše enkripcijski ključ, što znači da haker ne može da pristupi podacima koji se na njemu nalaze.

Sva ova zaštita i sigurnost imaju i svoju prilično paprenu cijenu. Orwl PC će se na tržištu pojaviti sledeći mjesec po cijeni od 1.699 dolara za model sa Core m3 procesorom , dok će cena Core m7 modela biti 2.399 dolara.