Budućnost tehnologije: Napravljen nacrt za kvantni računar

Naučnici su napravili prvi nacrt za veliki kvantni kompjuter koji bi mogao donijeti tehnološku revoluciju koja bi se po razmjerama mogla mjeriti sa izumom samog računara

Sve dosad kvantni računari su imali samo djelić sposobnosti koje teoretski mogu da dosegnu. Međutim, tim stručnjaka tvrdi da je prevazišao glavne tehničke probleme i stvorio nacrt za najmoćnije mašine koja je mnogo miliona puta brže od svih trenutno dostupnih. Mogle bi da budu dostupne za oko deset godina.

Čovjek koji se nalazi na čelu Grupe za jonsko-kvantnu tehnologiju Univerziteta u Saseksu, Vinfrid Hensinger  koji je ujedno i vođa istraživanja kaže da je “ovo sveti gral nauke” i da ćemo uz pomoć ovog računara moći raditi stvari o kojima ranije nismo ni sanjali.

Problem postojećih kvantnih računara je što zahtijevaju precizno fokusiranje lasera na pojedinačne atome. Što je kompjuter veći, to je potrebno više lasera i veća je šansa da nešto krene po zlu. Međutim, Hensinger i njegove kolege koristili su drugačiju tehniku praćenja atoma, uključujući i polje mikrotalasa i elektriciteta u spravi koja je opisana kao “zamka za jone”.

Naučnici najavljuju da će prototip tog uređaja biti gotov za dvije godine, međutim projekat je skup i koštaće do stotinu miliona dolara.