Predstavljen novi iMac Pro, cijena preko 5.000 dolara

Apple je juče predstavio novi iMac Pro i time pokazao da još uvijek nije odustao od desktop računara, ali i otvorio novu eru kućnih superkompjutera sa nevjerovatnim performansama

A kako to obično biva sa Apple-om, to zadovoljstvo će vas koštati, pa se cijena novog iMac Pro računara kreće od 5.000 dolara naviše. Za ovaj novac Apple vam daje izuzetno moćan 5K računar koji može da podrži procesore do 22 teraflopa. U pitanju su procesori sa 8 jezgra koji se mogu nadograditi do 18 jezgra, do 128 gigabajta RAM-a, te maksimalno 4 teraflopa SSD memorije. Grafika uključuje Radeon Pro Vega GPU sa maksimalnih 16GB high-bandwith memorije (HBM2).

Tu je još i podrška za VR, real-time 3D rendering, te neka vrsta AI-a koji će biti u mogućnosti da uči i razvija se. iMac Pro donosi i potpuno novi sistem hlađenja sa dva ventilatora, novi model tastature i trackpad-a. U prodaju kreće u decembru ove godine.

Osim nove verzije svog desktopa Apple je na svom WWDC 2017 eventu najavio upgrade za sve svoje MacBook i iMac modele, a najznačajniju promjenu predstavlja prelazak na Intelove naprednije, Kaby Lake, procesore. prošlogodišnji modeli iMac-a i MacBook Pro će od sutra biti jeftiniji, pa će im početna cijena biti 1.299 dolara.