Cijene nafte pale već šesti put u sedam nedjelja

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su ponovno pale, već šesti put u posljednjih sedam nedjelja, jer su ulagače zabrinuli podaci o rastu proizvodnje u SAD-u i najvećem nivou izvoza OPEC-a u ovoj godini

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 2,5 odsto, na 46,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,9 odsto, na 44,23 dolara.

Pad cijena posljedica je daljnjeg rasta proizvodnje u SAD-u. Sedmični podaci američke vlade pokazali su da je proizvodnja nafte u prošloj sedmici porasla jedan odsto, na 9,34 miliona barela dnevno, nakon blagog pada sedmicu dana ranije. Uz to, kompanija Baker Hughes objavila je da je broj naftnih postrojenja u SAD-u prošle sedmice porastao za njih sedam, na 763, najviše od aprila 2015. godine. Ali, to nije toliko iznenadilo ulagače koliko procjene Reutersa da je OPEC-ov izvoz u junu porastao na najviši nivo u ovoj godini.

Nastavlja se neumorni trend rasta ponude – kaže Matt Smith, direktor u analitičkoj kompaniji Clipperdata, koji navodi da je izvoz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u junu bio za 2 miliona barela dnevno veći nego u istom lanjskom mjesecu.

Grupa vodećih svjetskih proizvođača predvođenih OPEC-om dogovorila je nedavno produženje dogovora o smanjenju proizvodnje za oko 1,8 miliona barela dnevno do kraja marta iduće godine. Ali, neke članice OPEC-a, koje su izuzete iz tog dogovora, povećavaju proizvodnju.

Rusija je, pak, u petak poručila da je po potrebi spremna razmotriti promjenu parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno.

Predstavnici grupe zemalja koji prate dogovor OPEC-a i nekih nečlanica tog kartela o smanjenju proizvodnje sastaće se u Rusiji 24. jula i tada bi mogli donijeti nove preporuke o dogovoru.

Ne uspije li OPEC uravnotežiti tržište, vjerojatno će to učiniti ono samo preko cijena, poručuju analitičari Morgan Stanleya.

Pojašnjavaju da bi cjenovni raspon od 46 do 50 dolara na američkom tržištu vjerojatno spriječio rast američke proizvodnje u srednjoročnoj i dugoročnoj perspektivi, ali „cijene će morati biti bliže razini od 40 dolara“ da bi se američka proizvodnja značajnije smanjila, upozoravaju.

Analitičari te banke očekuju da će na američkom tržištu cijena barela ostati ispod 50 dolara do polovine 2018. godine i dodaju „ako smanjenje proizvodnje OPEC-a nije dovoljno, proizvodnja u SAD-u moraće usporiti kako bi porasli izgledi za uravnoteženje tržišta u 2018.“.

U prvom polugodištu cijene su nafte i na londonskom i na američkom tržištu potonule više od 14 odsto, što je njihov najveći pad od prvog polugodišta 1998. godine, kada su izgubile 19 odsto.