Saxo Bank: Na cijenu sirove nafte utiču i rezultati autoindustrije

Bloombergov indeks robe je ponovo na rubu da probije najnižu vrijednost u posljednjih 14 mjeseci

Pokazatelj koji pokriva trgovanje s 22 globalno najvažnije vrste robe, od energenata, metala do poljoprivrednih namirnica pod pritiskom je cijena sirove nafte, stezanja u kineskoj ekonomiji s očekivanim slabijim rastom i Trumpove politike, poručuju iz danske Saxo Bank u ocjenama najvažnijih događaja u prošlosedmičnom trgovanju.

– Rasprodaja širom energetskog sektora se nastavila četvrtu sedmicu u nizu kako je proizvodnja sirove nafte u SAD-u, Libiji i Nigeriji nastavila rasti i time umanjivati nade ulagača da će se ostvariti Opecovi dogovori o rezanju proizvodnje i smanjenju ukupnih globalnih zaliha, u zadanom periodu – kaže Ole Hansen, rukovodilac za robna tržišta u Saxo banci.

Cijena bi tako mogla ostati niža i to duže nego što su mnogi očekivali, smatra Hansen. Dodaje da ulagači, osim povećanja proizvodnje u te tri države te tenzija u Katru koje dodatno mogu ugroziti Opecov dogovor, trebaju pratiti učinkovitost i rezultate autoindustrije i potražnju za benzinom, s obzirom na zabrinutost koja oko tih tema vlada u SAD-u i Kini.

Ulagače u plemenite metale je zatekla FOMC-ova odluka o ponovnom podizanju kamatne stope u SAD-u, četvrti put nakon decembra 2015. godine s obzirom na to da su malo prije te odluke stigli lošiji rezultati za CPI i maloprodaju u SAD-u. Očekivano je da će ulagači ponovo čekati nove ekonomske pokazatelje kako bi se uvjerili u ispravnost takvog pozitivnog razmišljanja FED-a i procijenili potencijal novih podizanja kamatne stope, poručuju iz Kopenhagena.

Među takozvanim ‘soft commodities’ najviše je bio pogođen šećer koji je dosegao najnovije 15-mjesečno dno i izgubio 30 posto vrijednosti u posljednja četiri mjeseca. Rast cijene pamuka i majski vrhunac se počeo rastapati s obzirom na najave bolje berbe u sezoni 2017/2018. radi vremenskih uslova u SAD-u i Indiji koji pogoduju rastu te biljke. Vremenski uslovi su ključni i za razvoj kukuruza, pšenice i soje u SAD-u s obzirom na to da kiša ili toplotni val odmah utječu i na cijenu. Ulagači stoga u narednom periodu mogu svakog ponedjeljka pratiti izvještaje USDA-a koji do oktobra opisuju stanje žitarica na poljima, prema ‘dobro’ ili ‘izvrsno’ kategorijama, savjetuju iz danske investicijske banke.