Dijeljenje lozinke biće krivično djelo

Dijeljenje lozinke biće krivično djelo

“Gardijan” prenosi da je američki sud donio odredbu kojom će se korišćenje tuđe lozinke za pretplatničke servise ubuduće tretirati kao federalni zločin!

U šokantnom potezu američkih vlasti, dijeljenje lozinke ubuduće će biti maltene poistovećeno sa hakovanjem u očima zakona, u skladu sa Aktom o kompjuterskoj prevari i zloupotrebi.

Ova odluka odnosi se na sve servise koji su dostupni na Internetu, a zahtjevaju da vlasnik naloga plaća pretplatu, prenosi taj list i kao primjer navodi upravo popularni servis za gledanje filmova i serija Netfliks.

Korišćenje lozinke od strane bilo koga, osim “pravog” vlasnika naloga, postalo je federalni zločin zbog slučaja Dejvida Nosala, koji je osuđen zbog hakovanja.

Nosal je dao otkaz u kompaniji za regrutovanje u kojoj je radio, i sa bivšim poslodavcima potpisao ugovor da im neće predstavljati konkurenciju najmanje još godinu dana. Međutim, za nekoliko mјeseci, regrutovao je nekoliko bivših kolega da pređu u njegovu novu firmu, i od njih dobio povјerljive dokumente iz stare kompanije.

Nosal je i lično pristupio računarima bivših poslodavaca, i to koristeći nalog i šifru svog kolege, pošto je njegov bio obrisan kada je dao otkaz.

Ovaj slučaj, koji se završio Nosalovim odlaskom u zatvor, predstavio je pravi presedan jer je on, umјesto za zloupotrebu poslovnog računara, bio optužen za hakerski napad.

Preporučujemo vam i sljedeće: