Vladimir Kličko se penzionisao!

Sport

Bivši šampion svijeta u teškoj kategoriji Vladimir Kličko neočekivano se penzionisao

Kličko je odluku donio nekoliko dana nakon što je najavljeno da će 11. novembra imati revanš sa Britancem Entonijem Džošuom, koji ga je pobijedio u aprilu.

Odluku je saopštio na svom sajtu, koji je zbog velike posjete doživio kolaps, i jedno vrijeme mu se nije moglo pristupiti.

Ukrajinac je debitovao u profesionalnom boksu 1996, posle zlata na Olimpijskim igrama u Atlanti, te na 69 borbi ostvario 64 pobjede, 53 nokautom.

Prvu titulu šampiona svijeta osvojio je 2000. u WBO verziji, u međuvremenu je osvajao i pojaseve WBA, IBF i IBO verzija, te 23 puta uspješno branio titulu, samo dva puta manje od rekordera Džoa Luisa.

Kličko ima 41 godinu, poznat je pod nadimkom „Doktor čelični čekić“, a bio je jedan od najviše osporavanih šampiona svijeta u teškoj kategoriji, prije svega zbog slabe konkurencije i izostanka atraktivnosti u njegovim borbama.

Tokom karijere je između ostalih pobijedio Aleksandra Povetkina, Dejvida Heja i Reja Mersera, a karijeru je završio sa dva poraza u nizu, jer je pred Džošuе izgubio od još jednog Britanca Tajsona Fjuroja, koji mu je oduzeo sva četiri pojasa u novembru 2015.