Koje su najbogatije zemlje u Evropi

Svijet

Kartograf Jakub Marijan objavio je na svojoj veb stranici kartu, koja prikazuje raspodjelu bogatstva u Evropi

Podaci prikazani na karti zasnovani su na analizi švajcarske multinacionalne finansijske kompanije Credit Suisse, koja mjeri bogatstvo zbrajanjem vrijednosti finansijske i ostale imovine, uz oduzimanje vrijednosti dugova.

Objavljena karta Evrope prikazuje srednju vrijednost tog bogatstva po odrasloj osobi u pojedinoj državi izraženu u američkim dolarima, a karta je objavljena na portalu jakubmarian.com.

Srbija na začelju u region, Slovenija prva po bogatstvu

Naime, podaci nisu potpuni za neke zemlje Evropske unije. Za neke od zemalja EU koristi se proračun baziran na ukupnim bilansima domaćinstava, a za neke zemlje korišćeni su podaci utemeljeni na finansijskim bilansima u koje je uključena samo finansijska imovina. U ukupnim bilansima domaćinstava uključeno je sve, pa i nekretnine.

Prema podacima s nedavno objavljene karte, Srbija je na začelju liste, čak i u regionu, gdje je ubjedljivo najbogatija Slovenija. Po objavljenim podacima, Slovenija je otprilike osam puta bogatija od Srbije. Ispred Srbije su i Hrvatska, Crna Gora, Albanija, pa čak i Makedonija.

Island i Švajcarska najbogatije zemlje, a nisu članice Evropske unije

Što se, pak, tiče zemalja članica Evropske unije, Hrvatska je pri samom dnu po bogatstvu. Na čelu su, očekivano, Njemačka i Francuska.

Država s najvećim bogatstvom je Island, čije srednje bogatstvo iznosi 445.000 dolara po odraslom stanovniku. Druge dvije najbogatije države su Švajcarska i Luksemburg, a iza njih slijede Norveška, Francuska, Njemačka i Velika Britanija.

Najsiromašnije države u Evropi su Ukrajina i Bjelorusija, čije srednje bogatstvo iznosi po 100 i 900 dolara po odraslom stanovniku.