Poljska neće da plati gas u rubljama, Italija i Belgija osuđuju kršenje ugovora

Svijet

Poljska gasna grupa PGNiG objavila je da će odbiti da plaća u rubljama nabavku ruskog gasa kako traži Moskva, dok su Italija i Belgija, poput Berlina, rekle da se radi o kršenju ugovora.

Njemačka i Austrija već su odbacile ovaj zahtjev koji je juče uputio ruski predsjednik Vladimir Putin. Poljska, koja zavisi od ruskih energenata, je rekla isto.

“Ne vidimo takvu mogućnost”, rekao je predsednik grupe PGNiG Pavel Majevski.

On je rekao da ugovor, čije detalje ne može da otkrije, utvrđuje naćin plaćanja i da nije predviđeno da ruska strana može da ga mijenja po sopstvenoj volji.

“Ispunićemo taj ugovor prema našim preuzetim obavezama”, rekao je on, navodi agencija PAP.

Aktuelni ugovor nazvan Jamal ugovor ističe krajem godine. Poljska se nada da će uskoro da se oslobodi svoje zavisnosti od ruskog gasa zahvaljujući baltičkom gasovodu, koji će je snabdijevati norveškim gasom i preko svog gasnog terminala u luci Svinoujšće gdje će brodom stizati tečni prirodni gas.

Okupljeni na samitu u Briselu, više vođa evropske dvadesetsedmorice osudilo je zahtjev Moskve.

“Ako se promijene elementi ugovora onda se sve pregovara, onda se i cijena ponovo pregovara. Ne mislim da je to za Rusiju način da zaobiđe sankcije, ali ako hoće da promjene odredbe ugovora, onda bi moglo da se razgovara o mnogim elementima”, rekao je belgijski premijer Aleksander de Kro.

Italijanski premijer Mario Dragi rekao je da smatraju da je to jasno kršenje postojećih ugovora. Nije rekao kako će njegova zemlja reagovati.

Berlin je već juče osudio taj zahtjev Rusije kao kršenje ugovora i naveo da će Njemačka sa svojim evropskim partnerima razgovarti o tome kako da odgovori na njega.

Rusija danas obezbjeđuje 45 odsto evropskog uvoza gasa. Oko 55 odsto njemačkih kupovina gasa dolazi iz Rusije, kao i najveći dio snabvdijevanja Finske, Mađarske i Češke.