Prijeti prekomjerni rast cijena nafte ili totalni kolaps tržišta

Svijet

Cijene nafte zadržale su u ponedjeljak maksimalne „pandemijske“ vrijednosti dok su napetosti između Saudijske Arabije i UAE eskalirale tokom vikenda, ostavljajući tržište u neizvjesnosti povodom dogovora o budućoj kvoti dnevne proizvodnje u okviru OPEC+.

Saudijci se čvrsto zalažu za povećanje proizvodnje od sljedećeg mjeseca i proširenje obima sporazuma OPEC+ do kraja 2022. godine, dok Ujedinjeni Arapski Emirati žele bolje uslove za sebe, odnosno da prozvode više nafte od predviđene kvote, prenosi Yahoo Finance, pozivajući se na Bloomberg.

Rusija i Saudijska Arabija postigle su preliminarni dogovor, koji je podržala većina zemalja OPEC+ da se svakog mjeseca od avgusta proizvodi dodatnih 400.000 barela nafte dnevno. S druge strane, UAE traže da se dnevna proizvodna kvota uveća za 700.000 barela.

Eventualni neuspjeh OPEC+ da poveća ponudu mogao bi dodatno pritisnuti tržište, podstičući dalji rast cijena i izazivajući zabrinutost zbog inflacije. Istovremeno, izostanak dogovora mogao bi da rezultira slobodnom proizvodnjom, koja bi vjerovatno premašila potražnju, što bi opet moglo da rezultira kolapsom cijena, kao prošle godine.

Analitičari ocjenjuju da je budućnost OPEC+ rizična, kao i da se tržište plaši pomenutih scenarija. A ukoliko bi UAE napustili organizaciju najvećih svjetskih proizvođača nafte, kao što se spekuliše, to bi dovelo do potpunog raspada unutar grupe i do kolapsa cijena nafte.

Cijene sirove nafte porasle su u junu usljed široko rasprostranjene vakcinacije protiv Covid-19, koje su pomogle da oživi potražnja, dok je OPEC+ istovremeno striktno kontrolisao ponudu. Cijene su na najvišem nivou u posljednje dvije godine, što je izazvalo zabrinutost zbog njihovog uticaja na globalnu ekonomiju.

Bijela kuća već je izrazila zabrinutost zbog povećanja cijena benzina, a dalji rast cijena sirove nafte mogao bi u jednom trenutku da prekine porast potražnje i to baš kada je nekoliko velikih ekonomija počelo otvaranje posle kampanje masovne vakcinacije stanovništva protiv Covid-19, prenosi CNBC.

Iako su signali rasta potražnje jaki u Evropi i SAD, korona virus se ponovo širi u dijelovima Azije, što rezultira povećanjem ograničenja kretanja. Prema prognozi analitičara banke Morgan Stanley globalna dnevna potražnja za naftom mogla bi da ojača do decembra za tri miliona barela, a cijena Brent nafte bi se održavala na nivou 75 do 80 dolara za barel.

Nakon posljednjeg rasta cijena u ponedeljak posle podne (CET) za oko 0,25 odsto, cijena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) dostigla je vrijednost 75,35 dolara za barel. Istovremeno, sjevernomorskom naftom Brent trgovalo se po cijeni 76,30 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta Oil Price.

Izvor: Biznis.rs