Krajem septembra potpuna normalizacija proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji

Svijet

Saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman izjavio je u utorak veče da će se proizvodnja nafte u njegovoj zemlji normalizovati krajem septembra pošto je u subotu bila prepolovljena zbog napada na naftna postrojenja.

“Imam dobre vijesti za vas (…) snabdijevanje međunarodnih tržišta naftom vratila se na novo na kojem je bila prije napada”, rekao je ministar na konferenciji za novinare u Džedi, prenosi ARAB News.

“U zadnja dva dana smo obnovili polovinu izgubljene proizvodnje”, dodao je, najavivši da će se saudijska proizvodnja potpuno normalizovati krajem septembra.

Princ je rekao da će Saudijska Arabija zadržati svoju ulogu sigurnog dobavljača globalnih naftnih tržišta. Dodao je da Kraljevina, vodeći svjetski izvoznik nafte, mora poduzeti stroge mjere kako bi spriječila dalje napade.

“Gdje biste pronašli kompaniju na cijelom ovom svijetu koja je prošla kroz tako razorni napad i izašla poput feniksa?”

Napadi u postrojenju za preradu Abqaiq i naftno polje Khurais prepolovili su proizvodnju Kraljevine i zaustavili oko pet posto svjetske proizvodnje nafte.

Kraljevina će dostići 11 miliona barela dnevno (bpd) kapaciteta do kraja septembra i 12 miliona bpd do kraja oktobra, najavio je princ Abdulaziz.

Iako su Sjedinjene Države optužile Iran za napade, princ je rekao da Rijad ne zna ko stoji iza subotnjih napada na saudijska naftna postrojenja za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici.