Starbaks daje 10 miliona dolara za novi dizajn šoljica za kafu

Gastro

Američki lanac kafića Starbaks nudi deset miliona dolara za ideju za novi dizajn šoljica za kafu, koje će se lakše reciklirati

Šoljice za kafu su noćna mora za životnu sredinu. Iako se izrađuju od kartona, unutrašnji dio šoljice presvučen je tankim slojem plastike da bi se što bolje zadržala toplina i spriječilo curenje. Međutim, upravo taj sloj plastike čini šoljicu nezgodnom za recikliranje i potrebno je čak 20 godina da bi se šoljica raspala, prenosi CNN.

– Svake godine se u svijetu distribuira oko 600 milijardi takvih šoljica, dok je naših sigurno oko šest milijardi – saopštili su iz Starbaksa dodajući kako već neko vrijeme rade na ovom problemu, ali bezuspješno.

Upravo zbog svojih neuspješnih pokušaja, kompanija je objavila novo takmičenje za šoljicu sa unutrašnjom oblogom od biljnih vlakana, koja može da spriječi curenje vruće tekućine.

Niko nije zadovoljan dosadašnjim rezultatima i kašnjenjima – izjavila je Colleen Chapman iz Starbaksa, dodajući da se nada da će ovo takmičenje napokon dati rezultate.