Amazon ulazi u farmaceutsku industriju

Akvizicije

Nakon hrane, namještaja i mode, Amazon je krenuo u invaziju i na farmaceutsku industriju

Naime, najveća internet prodavnica na svijetu potrošila je oko milijardu dolara i kupila farmaceutski startup PillPack koji omogućava korisnicima kupovinu lijekova putem interneta, piše CNN.

Trenutno PillPack mailom šalje recepte za lijekove i omogućuje svojim klijentima da ih onda kupe putem interneta, a Amazon će ih sada i dostavljati. Odnosno, Amazonov dostavljač kupcu će na vrata donijeti sve potrebno za borbu protiv prehlade – od lijeka, maramica, kapi za nos, tableta za grlo pa čak i pileću supu – i to sve u roku odmah. Osim toga, spominje se i da će uvesti i dostavu recepata za lijekove, a virtuelna asistentkinja kompanije Alexa moćiće da podsjeća osobu kada popiti lijek ili obnoviti recept.

Neki analitičari novu Amazonovu saradnju vide kao dio misterioznog poduhvata s Berkshire Hathawayom i JPMorgan Chaseom osnivanja kompanije zdravstvenog osiguranja. Naime, još su u januaru tri kompanije objavile da će pokrenuti nezavisnu kompaniju kojom će sami svojim zaposlenima moći da pruže zdravstveno osiguranje, a da su ozbiljni u tome potvrđuje činjenica da su već imenovali i izvršnog direktora još uvijek bezimene kompanije.

S obzirom da se Amazon sprema za ulazak na područje zdravstva, ova je vijest došla prilično neočekivano budući da se pričalo kako će Walmart kupiti PillPack za nešto više od 700 miliona dolara. Ipak, Walmart je bio zabrinut regulacijama i dok se premišljao o kupovini, Amazon je uskočio s većom ponudom. Osim toga, nakon same objave o kupovini PillPacka, Walmartove su dionice pale i tržišna vrijednost kompanije istopila se za više od tri milijarde dolara. Odnosno, da su kupili PillPack, potrošili bi 700 miliona dolara, a ovako ih je to koštalo tri milijarde dolara i nisu dobili kompaniju koju su htjeli.