Mišković, Kostić, Drašković kupuju Agrokorove kompanije?

Region

Miroslav Mišković, Miodrag Kostić i Rodoljub Drašković kandidati su za kupovinu pojedinih kompanija iz sastava Agrokora, spekuliše ljubljansko Delo.

List navodi da se na sastanku rukovodstva srpskog Mercatora-S sa srpskim dobavljačima, kojem su prošle nedjelje prisustvovala dva ministra Vlade Srbije, razgovaralo o idealnom scenariju po kojem bi konzorcijum regionalnih kompanija kupio cijeli Agrokor ili njegov dio, jer lokalno tržište bolje poznaju od međunarodnih investicijskih fondova.

Riječi potpredsjednice Delte Marie Desivojević, koja je prisustvovala tom sastanku, da bi se “možda ponovo našli tu, da zajedno radimo u Merkatoru”, mnogi su shvatili kao signal o povratku Delte u maloprodajni sektor.

Prema očekivanjima, predstavnici kreditora na čelu s ruskom državnom bankom Sberbankom će pokušati da prodaju svoje udjele u Agrokoru ili pojedinim kompanijama nakon nekoliko godina rehabilitacije.

U Srbiji, srpski trgovac Mercator-S i prehrambene kompanije Dijamant, Frikom, Mivela i Kikindski mlin mogu se naći na prodajnoj listi.

U srpskim medijima već neko vrijeme se spekuliše da bi Miškovićeva Delta u ime ruske Sberbanke i VTB banke, kojima Agrokor duguje ukupno oko milijardu evra, preuzela vodeću ulogu u rehabilitaciji Agrokorovih kompanija u Srbiji.

Među potencijalnim kupcima srpskih kompanija često se pominje i Miodrag Kostić.

“Agrokor sigurno neće ostati u formi jedne kompanije. Mi nadgledamo poravnanje i, shodno tome, prodaja će se definitivno realizovati. U dijelu prerade i poljoprivrede, mi ćemo biti veliki investitor”, nedavno su poručili iz Kostićeve MK Grupe.

Kao logičan kupac jedne od prehrambenih kompanija, Dijamanta ili Frikoma, spominje se Rodoljub Drašković, vlasnik kompanije Swisslion iz Takova.